Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Συσκευή διατηρεί το συκώτι σε λειτουργία 24 ώρες έως τη μεταμόσχευση

Για πρώτη φορά παγκοσμίως μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή συκώτι που είχε παραμείνει λειτουργικό, έξω από το σώμα του δωρητή, συνδεμένο με νεοσύστατη συσκευή.
Η συσκευή και η ομάδα από το νοσοκομείο Κινγκς Κόλετζ, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την OrganOx, μετά την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση  
Η συσκευή και η ομάδα από το νοσοκομείο Κινγκς Κόλετζ, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την OrganOx, μετά την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση Η ομάδα των γιατρών, μηχανικών και χειρούργων που ανακοίνωσε σήμερα το επίτευγμα στη Βρετανία, δήλωσε ότι μέσα σε λίγα χρόνια η μέθοδος θα μπορεί να εφαρμόζεται στα νοσοκομεία του αναπτυγμένου κόσμου και να διπλασιάσει τον αριθμό των οργάνων του συκωτιού που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση.


Μέχρι στιγμής η διαδικασία έχει εφαρμοστεί σε δύο ασθενείς που ήταν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος της Βρετανίας, οι οποίοι σημειώνουν εξαιρετική ανάρρωση, ανέφερε η ομάδα κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Μέχρι σήμερα ένα ήπαρ που προορίζεται για μεταμόσχευση διατηρείται "στον πάγο" σε μια διαδικασία που το ψύχει για να επιβραδύνει το μεταβολισμό του και δεν το κρατάει σε λειτουργία, όπως όταν βρισκόταν μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το σύστημα αυτό λειτούργησε για πολλές δεκαετίες, αλλά συχνά μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο όργανο και να το καταστήσει ακατάλληλο για μεταμόσχευση. Οι χειρούργοι υποστηρίζουν ότι η παραμονή ενός ήπατος "στον πάγο" πάνω από 14 ώρες αρχίζει να εγκυμονεί κινδύνους, αν και μπορεί να αντέξει μέχρι και 20 ώρες.

Περίπου 13.000 μεταμοσχεύσης ήπατος πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά στη λίστα αναμονής αντίστοιχα βρίσκονται πάνω από 30.000 ασθενείς. Οι ειδικοί λένε ότι το ένα τέταρτο των ασθενών αυτών πεθαίνουν ενόσω βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Την ίδια στιγμή πάνω από 2.000 όργανα απορρίπτονται ετησίως, είτε επειδή έχουν υποστεί βλάβη από έλλειψη οξυγόνου, ή δεν επιβιώνουν της διαδικασίας διατήρησης στον πάγο.

Η νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον Κωνσταντίνο Κούσσιο και τον Πίτερ Φρεντ, διευθυντή του Κέντρου Μεταμόσχευσης της Οξφόρδης, διατηρεί το συκώτι σε θερμοκρασία σώματος και το "αιματώνει"- παρέχοντάς του οξυγονωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια για να το διατηρήσει ζωντανό. Η συσκευή μπορεί να διατηρήσει ένα συκώτι σε φυσιολογική λειτουργία -σαν να βρισκόταν μέσα σε ανθρώπινο σώμα, με αίμα να κυκλοφορεί μέσω των τριχοειδών αγγείων και παραγόμενη χολή- έξω από το ανθρώπινο σώμα για πάνω από 24 ώρες.

Οι κ.κ. Κούσσιος και Φρεντ κάνουν έρευνες γύρω από την τεχνολογία της συσκευής από το 1994 και την ανέπτυξαν μέσα από μια νεοσύστατη εταιρεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την επωνυμία OrganOx.

Η ομάδα σκοπεύει τώρα να προχωρήσει σε μια πιλοτική δοκιμή με άλλους 20 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης ήπατος. Σύμφωνα με τον Κούσσιο η επιτυχής κατάληξη αυτής της δοκιμής θα επιτρέψει στην OrganOx να αιτηθεί άδεια εμπορικής χρήσης, πράγμα που σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί να δοθεί στην αγορά ακόμη και στις αρχές του 2014.
Πηγή:Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου