Ο κάθε ένας από εμάς έχει 25 υποδοχείς “πικρής” γεύσης, και ο κάθε ένας
από αυτούς έχει το δικό του γονίδιο. Το θέμα είναι, ότι δεν είναι όλα
ενεργά γονίδια. Το αν μας αρέσει μια γεύση η όχι εξαρτάται από το ποια
γονίδια υποδοχέων θα είναι ενεργά.
Ο τρόπος που λειτουργούν οι πικρές γεύσεις είναι διαφορετικός από τον τρόπο που λειτουργούν οι γλυκές και αλμυρές. Το αν θα απολαμβάνουμε τις πικρές γεύσεις ή όχι έχει να κάνει με τη γενεαλογία μας. Αν οι πρόγονοι μας μεγάλωσαν κοντά σε κάποια δηλητηριώδη ή πικρή βλάστηση, τότε τα γονίδια των υποδοχέων για τις πικρές γεύσεις δεν θα είναι ενεργά.
Ουσιαστικά αυτός ήταν ένας μηχανισμός άμυνας του σώματος των προγόνων μας. Σήμαινε ότι δεν τους άρεσε η γεύση τροφών που θα μπορούσαν να τους δηλητηριάσουν.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ευαίσθητοι στις πικρές γεύσεις τρώνε 25% λιγότερα λαχανικά τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιες ασθένειες όπως ο καρκίνος του εντέρου. Από την άλλη, εκείνοι οι οποίοι είναι πιο ανθεκτικοί στις πικρές γεύσεις συχνά τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.
Ο τρόπος που λειτουργούν οι πικρές γεύσεις είναι διαφορετικός από τον τρόπο που λειτουργούν οι γλυκές και αλμυρές. Το αν θα απολαμβάνουμε τις πικρές γεύσεις ή όχι έχει να κάνει με τη γενεαλογία μας. Αν οι πρόγονοι μας μεγάλωσαν κοντά σε κάποια δηλητηριώδη ή πικρή βλάστηση, τότε τα γονίδια των υποδοχέων για τις πικρές γεύσεις δεν θα είναι ενεργά.
Ουσιαστικά αυτός ήταν ένας μηχανισμός άμυνας του σώματος των προγόνων μας. Σήμαινε ότι δεν τους άρεσε η γεύση τροφών που θα μπορούσαν να τους δηλητηριάσουν.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ευαίσθητοι στις πικρές γεύσεις τρώνε 25% λιγότερα λαχανικά τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιες ασθένειες όπως ο καρκίνος του εντέρου. Από την άλλη, εκείνοι οι οποίοι είναι πιο ανθεκτικοί στις πικρές γεύσεις συχνά τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου