Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τον λευκό καπνό στο Κονκλάβιο;

Το Κονκλάβιο ξεκίνησε χθες τη σύσκεψη για την εκλογή του νέου Πάπα και όλοι περιμένουν να αναδυθεί ο λευκός καπνός, ο οποίος θα σηματοδοτήσει τη λήξη της ψηφοφορίας. Πώς, όμως, και γιατί καθιερώθηκε ο λευκός καπνός ως σύμβολο της ανάδειξης νέου Ποντίφικα;


Ο Φρέντερικ Μπαουμγκάρτνερ, καθηγητής Ιστορίας στο «Virginia Tech University» και συγγραφέας του βιβλίου «Πίσω από κλειδωμένες πόρτες: Μια ιστορία των παπικών εκλογών», εξηγεί ότι μέχρι το 1800 το γεγονός ότι ο νέος Πάπας είχε εκλεγεί γνωστοποιούνταν όταν άρχιζαν να ξεκλειδώνουν οι πόρτες και τα παράθυρα της αίθουσας συσκέψεων. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις άναβαν τα κανόνια στο «Castel Sant 'Angelo».

Τον 19ο αιώνα, όμως, προσθέτει ο Μπαουμγκάρτνερ, ο καπνός σήμαινε ότι δεν εξελέγη Πάπας, αφού αυτός αναδυόταν από τα ψηφοδέλτια που έκαιγαν τελικά οι καρδινάλιοι μετά τις ψηφοφορίες που δεν αναδείκνυαν τον επικρατέστερο. Έτσι, όταν δεν έβλεπαν καπνό, οι πιστοί ήξεραν ότι έχει εκλεγεί νέος Πάπας. «Η πρώτη αναφορά για τις διαφορετικές σημασίες του λευκού και του μαύρου καπνού εμφανίστηκε στο Κονκλάβιο του 1903. «Ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να χρησιμοποιείται μαύρος και άσπρος καπνός ήταν επειδή μπερδευόταν ο λαός με το αν τελικά εξελέγη ο νέος Πάπας ή όχι» εξηγεί ο Μπαουμγκάρτνερ,

Ο ιερέας και αρχειοφύλακας Νικόλαος Σκόφιλντ δήλωσε ότι, σε περίπτωση ασαφούς ψηφοφορίας, έριχναν υγρό άχυρο στη φωτιά, για να κάνει τον καπνό μαύρο. Όμως, η αβεβαιότητα γύρω από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας οδήγησε το 1958 στην εισαγωγή χημικών ουσιών, που θα καθιστούσαν το χρώμα του καπνού πιο εμφανές.

Παρ’ όλα αυτά, ο αναλυτής του CNN στο Βατικανό, Τζον Άλεν, δήλωσε πως ο καπνός από τη φωτιά αρχικά είναι συνήθως γκρι, ωστόσο, επειδή στο Κονκλάβιο του 1978 - που είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' - υπήρξαν λανθασμένοι συνειρμοί και παρερμηνείες, πλέον χτυπούν και οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου, για να δηλώσουν την επιτυχημένη εκλογή του νέου Πάπα.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου