Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Το Σανταντέρ είναι μία υπερβολικά «έξυπνη» πόλη

Πολλές πόλεις στον κόσμο φιλοδοξούν να γίνουν «έξυπνες», αλλά το Σανταντέρ της Ισπανίας φαίνεται πως το έχει ήδη καταφέρει. Χιλιάδες αισθητήρες προειδοποιούν τους κατοίκους για μποτιλιαρίσματα, κανονίζουν το πότισμα των δημόσιων πάρκων και σβήνουν τα φώτα του δρόμου.



Τι είναι μια «έξυπνη» πόλη; Σύμφωνα με το «Spiegel», οι απόψεις διίστανται, όμως ένα πράγμα στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι οι «έξυπνες» πόλεις χρησιμοποιούν αισθητήρες, υπολογιστές και «έξυπνα» τηλέφωνα, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν νέους τρόπους τοπικής διακυβέρνησης που καθιστούν τις διοικητικές διαδικασίες πιο διαφανείς από ποτέ.



Ο πρωτοπόρος καθηγητής, Λουίς Μουνιόθ
Ο πρωτοπόρος καθηγητής, Λουίς Μουνιόθ
Το λιμάνι του Σανταντέρ, στις όχθες του Ατλαντικού στη Βόρεια Ισπανία, πήρε την κεφαλή ανάμεσα στις πόλεις που φιλοδοξούν να γίνουν «έξυπνες». Αποτελεί ένα ζωντανό πειραματικό εργαστήριο, μια πόλη που με τους 180.000 κατοίκους της δεν είναι ούτε υπερβολικά μεγάλη ούτε υπερβολικά μικρή για να λειτουργήσει ως πείραμα «έξυπνης» πόλης.

Ο 48χρονος Λουίς Μουνιόθ, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια, έλαβε επιχορήγηση της τάξεως των 9 εκατ. ευρώ περίπου από την Ε.Ε για να αναπτύξει μια τέτοια πόλη. Εγκατέστησε 10.000 αισθητήρες σε όλο το κέντρο του Σανταντέρ, μια περιοχή 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι αισθητήρες είναι κρυμμένοι μέσα σε γκρι κουτιά τοποθετημένα σε στύλους του ηλεκτρικού, κολόνες και τοίχους, ενώ ορισμένοι είναι θαμμένοι κάτω από την άσφαλτο. Οι εν λόγω αισθητήρες μετρούν καθημερινά οτιδήποτε θα μπορούσε να ήταν μετρήσιμο: φως, πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, την κίνηση αυτοκινήτων και ανθρώπων.

Ο οραματιστής δήμαρχος, Ινίγο ντε λα Σέρνα
Ο οραματιστής δήμαρχος, Ινίγο ντε λα Σέρνα
Κάθε λεωφορείο μεταδίδει τη θέση και την ταχύτητά του καθώς επίσης στοιχεία για το περιβάλλον, όπως τα επίπεδα του όζοντος ή των ρύπων. Το ίδιο πράττουν τα ταξί και τα περιπολικά. Ακόμη και οι κάτοικοι του Σανταντέρ μπορούν να επιλέξουν να γίνουν ανθρώπινοι αισθητήρες μέσω του κινητού τους.

Κατά το παρελθόν, ο δήμαρχος Ινίγο ντε λα Σέρνα έστελνε περιπολίες να εντοπίσουν τους καμένους γλόμπους στους δρόμους. Σήμερα το κομπιούτερ του Μουνιόθ όχι μόνο τον πληροφορεί για τους γλόμπους που κάηκαν, αλλά μπορεί και να προσαρμόσει τον δημόσιο φωτισμό: τα φώτα χαμηλώνουν όταν δεν περπατά κανένας στον δρόμο και βγάζουν λιγότερο φως όταν έχει πανσέληνο από όσο όταν βρέχει. Οι υπάλληλοι του δήμου δεν κουράζονται άδικα, διότι οι αισθητήρες τούς πληροφορούν ποιοι κάδοι απορριμμάτων χρειάζονται άδειασμα.

Όλα αυτά μπορεί να εξοικονομούν χρήματα, αλλά δεν κάνουν μια πόλη ιδιαίτερα «έξυπνη». Μια πραγματικά «έξυπνη» πόλη παρέχει στους κατοίκους της πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες. Ο δήμαρχος είναι ιδιαίτερα περήφανος για την εφαρμογή «pulse of the city» (σ.σ.: σφυγμός της πόλης) του iPhone.

Κάποιος που περιμένει το λεωφορείο δεν έχει παρά να στρέψει το κινητό του προς τη στάση και αμέσως θα δει στην οθόνη ποιες γραμμές λεωφορείων την εξυπηρετούν και σε ποιες ώρες. Αν στρέψει το κινητό του προς την αίθουσα συναυλιών, θα δει το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, ενώ, αν το κατευθύνει προς ένα σούπερ μάρκετ, θα δει τις προσφορές της ημέρας. Αν εντοπίσει μια λακκούβα στον δρόμο, αρκεί να τη φωτογραφίσει με το κινητό του. Με ένα κλικ τη στέλνει στην αρμόδια υπηρεσία του δημαρχείου με τις συντεταγμένες της περασμένες αυτόματα από το GPS.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου