Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ράφτινγκ: Στα πιο όμορφα ποτάμια της Ελλάδας

Μια μοναδική εμπειρία στους υδάτινους δρόμους του ορεινού όγκου της Ελλάδας. Ενα αλλιώτικο, μα συναρπαστικό «οδοιπορικό», γεμάτο δράση και ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης. Με λίγα λόγια, ώρα για ράφτινγκ! Ακολουθεί ένα... σκονάκι με όσα χρειάζεται να ξέρετε για το άθλημα, τα ποτάμια και την περιοχή που διατρέχουν. Καλές καταβάσεις!

Η πρώτη επαφή με το νερό σε τρομάζει! Ομως ήδη βρίσκεσαι μέσα στη βάρκα και έχεις βάλει στοίχημα με τον εαυτό σου να τα καταφέρεις.


Η μάχη μοιάζει άνιση, ο ποταμός δείχνει αήττητος, παντοδύναμος...

Στα θυμωμένα του περάσματα αντιπαλεύεις τους φόβους σου, τα πόδια σου καρφώνονται στη βάρκα και οι μύες δουλεύουν στο «κόκκινο». Τα όριά σου δοκιμάζονται για τα καλά.

Υπάρχουν στιγμές που παίρνεις ανάσα και χαλαρώνεις απολαμβάνοντας τα ευχάριστα σκαμπανεβάσματα, τα ατάραχα νερά, την υπέροχη φύση που σε αγκαλιάζει από παντού. Και έπειτα ξανά απ' την αρχή, σφίγγεις τα δόντια και κωπηλατείς δυνατά όπως προστάζει ο οδηγός σου, μέχρι να καταλάβεις πως τελικά δεν μπήκες στη βάρκα για να δαμάσεις το ποτάμι μα τον εαυτό σου, αλλά και για να συνεργαστείς με την ομάδα σου, να μοιραστείς την εμπειρία, να γελάσεις, να διασκεδάσεις...

Ενα είναι σίγουρο, το κατέβασμα ενός αφρισμένου ποταμού που διασχίζει μια μεγαλειώδη φύση θα σε συναρπάσει. Το ράφτινγκ είναι μια εμπειρία μοναδική που δεν θα λησμονήσεις ποτέ. Εξάλλου, τα ορεινά ποτάμια της χώρας μας (όπου συνήθως γίνεται το ράφτινγκ) είναι τα τελευταία παρθένα οικοσυστήματα, όπου ο άνθρωπος λόγω της ιδιαίτερης γεωφυσικής μορφολογίας τους ελάχιστα έχει παρέμβει.
Εύκολα από την Πλάκα θα ανηφορίσετε για τα Τζουμέρκα όπου θα δείτε έναν από τους πιο όμορφους καταρράκτες της Πίνδου.
Εύκολα από την Πλάκα θα ανηφορίσετε για τα Τζουμέρκα όπου θα δείτε έναν από τους πιο όμορφους καταρράκτες της Πίνδου.

Τι πρέπει να ξέρω για το άθλημα
Ισως είναι το πιο εύκολο από τα αποκαλούμενα «extreme» αθλήματα εφόσον το δοκιμάζεις οργανωμένα, αφού η μόνη προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε μια φουσκωτή βάρκα είναι να ξέρει κολύμπι και οπωσδήποτε να ακολουθεί με προσοχή τις εντολές των υπεύθυνων συνοδών. Ολος ο εξοπλισμός όπως κράνη, σωσίβια, στολές και φυσικά οι βάρκες παραχωρούνται από το υπεύθυνο γραφείο. Οι εταιρείες που διοργανώνουν παρόμοιες εκδρομές φροντίζουν για τις τοπικές μετακινήσεις των συμμετεχόντων και κατ' επιλογήν για τη διαμονή και το φαγητό.
Το γεφύρι  της Πλάκας στις όχθες του Αραχθου.
Το γεφύρι της Πλάκας στις όχθες του Αραχθου.
Οι ενδιαφερόμενοι το μόνο που θα πρέπει να έχουν μαζί τους είναι ένα μαγιό, ένα δεύτερο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια εκτός από αυτό που θα φορούν (γιατί αυτά σίγουρα θα βραχούν), μια πετσέτα μπάνιου και μια αλλαξιά εσώρουχα. Επιπλέον, όσοι φορούν γυαλιά θα πρέπει να τα φορούν με το ειδικό σκοινάκι.

Ο βαθμός δυσκολίας ενός ποταμού αξιολογείται διεθνώς σε κλίμακα από το 1 έως το 5. Τα ποτάμια 1ου και 2ου βαθμού δυσκολίας είναι για αρχάριους και όσους γενικά θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση. Αρκετά ελληνικά ποτάμια προσφέρουν περάσματα 3ου ή και 4ου βαθμού δυσκολίας, πάντοτε βέβαια με εναλλαγές, και συνιστώνται σε αυτούς που έχουν ξανακάνει ράφτινγκ και γνωρίζουν το άθλημα.
Το γεφύρι του Αζίζ Αγά.
Το γεφύρι του Αζίζ Αγά.
Οι προτεινόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις παρουσιαζόμενες περιοχές είναι ενδεικτικές. Καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι πριν προχωρήσουν σε κρατήσεις να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων για να μάθουν το πρόγραμμα των καταβάσεων, τις τιμές και να ενημερωθούν για τα πακέτα προσφορών που μπορεί να περιλαμβάνουν εκτός από το ράφτινγκ, διαμονή και φαγητό σε αρκετά χαμηλό κόστος.
Οπωσδήποτε χρήσιμο είναι να συζητήσετε επιπλέον με τους υπεύθυνους τις παροχές ασφάλειας (ασφαλιστική κάλυψη, αριθμός συνοδών, αριθμός επιβαινόντων σε κάθε βάρκα, εκπαίδευση αρχαρίων, δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών κ.λπ.) ώστε χωρίς έγνοιες, να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία που θα σας προσφέρει αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη «ράχη» του ποταμού.
Ο Βενέτικος διασχίζει έναν από τους σημαντικότερους παρόχθιους βιότοπους της Βόρειας Ελλάδας.
Ο Βενέτικος διασχίζει έναν από τους σημαντικότερους παρόχθιους βιότοπους της Βόρειας Ελλάδας.
Οπωσδήποτε χρήσιμο είναι να συζητήσετε επιπλέον με τους υπεύθυνους τις παροχές ασφάλειας (ασφαλιστική κάλυψη, αριθμός συνοδών, αριθμός επιβαινόντων σε κάθε βάρκα, εκπαίδευση αρχαρίων, δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών κ.λπ.) ώστε χωρίς έγνοιες, να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία που θα σας προσφέρει αυτό το διαφορετικό «ταξίδι» στη ράχη του ποταμού.
Στα έγκατα του Αραχθου

1. Βοϊδομάτης,τα νερά κρύσταλλο, το τοπίο μοναδικό.
1. Βοϊδομάτης,τα νερά κρύσταλλο, το τοπίο μοναδικό.
Το ποτάμι αυτό της Ηπείρου σχηματίζεται στα υψίπεδα της Πίνδου, κοντά στο Μέτσοβο. Λίγο χαμηλότερα, στη μικρή κοιλάδα της Μπαλντούμας, σμίγει με τα ποτάμια Βάρδας και Ζαγορίτικος. Νοτιοδυτικά κοντά στα χωριά Δρίσκος και Κράψη, ο Αραχθος τρυπώνει στο φαράγγι και αφού διασχίσει τις δυτικές παρυφές των βουνών Περιστέρι και Τζουμέρκα, εγκλωβίζεται για αρκετά χιλιόμετρα στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου και τελικά χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην Αρτα. Τα πλούσια σε φερτές ύλες νερά του σχηματίζουν τις λιμνοθάλασσες Ρογκαρού, Ροδιά και Τσουκαλιό που αποτελούν και τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού. Το σύνολο της υδάτινης πορείας του από τα αλπικά υψίπεδα της Β. Πίνδου μέχρι τα βαλτοτόπια της λιμνοθάλασσας, είναι 143 χλμ. Ο Αραχθος θεωρείται από τους ειδικούς το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι για ράφτινγκ, αλλά και για καγιάκ.
Πάμε για ράφτινγκ
Ο Αώος κοντά στο Μπουραζάνι.
Ο Αώος κοντά στο Μπουραζάνι.
Οι διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίζονται από τους επαγγελματίες οδηγούς σε τρία τμήματα, ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας. Η «Αραχθος Α» -κατάλληλη για αρχάριους- είναι μεγάλη σε μήκος με πολλά και ενδιαφέροντα σημεία. Στο τελευταίο τμήμα της το ποτάμι στενεύει αρκετά και προδιαθέτει για την ένταση που ακολουθεί. Το τέλος αυτής της ευχάριστης περιπέτειας σηματοδοτείται από την έναρξη της διαδρομής «Αραχθος Β» στη γέφυρα προς Συρράκο, μετά το χωριό Χαροκόπι. Τα πρώτα 500 μέτρα είναι 4ου βαθμού δυσκολίας. Τα υπόλοιπα 7 χλμ. εναλλάσσονται μεταξύ ήπιων σημείων και γρήγορων περασμάτων. Δύο χιλιόμετρα μετά τη συνάντηση με τον Καλαρρύτικο ποταμό στη γέφυρα του Αμπελοχωρίου τελειώνει η διαδρομή «Αραχθος Β» και αρχίζει η διαδρομή «Αραχθος Γ» που ολοκληρώνεται στην περίφημη μονότοξη γέφυρα της Πλάκας, κοντά στο ομώνυμο χωριό και στον δρόμο που συνδέει τα Πράμαντα με την Αρτα και τα Γιάννενα.
Η γέφυρα στη θέση Χάνι Μπανιά του Εύηνου.
Η γέφυρα στη θέση Χάνι Μπανιά του Εύηνου.
Τελευταία πραγματοποιείται ακόμα μία πολύ ενδιαφέρουσα κατάβαση, περίπου 12 χλμ. που ξεκινά από τη γέφυρα της Πλάκας και ολοκληρώνεται λίγο πριν από την τεχνητή λίμνη. Η κατάλληλη εποχή για ράφτιγνκ στον Αραχθο είναι από αρχές Οκτωβρίου μέχρι 30 Ιουνίου. Συνολικά για να καλυφθούν τα περίπου 25 χλμ. και των τριών διαδρομών χρειάζονται 6 ώρες και οι βαθμοί δυσκολίας ποικίλλουν από 2ου μέχρι και 4ου. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν τη βάση τους στο παραποτάμιο χωριό Πλάκα Ενδεικτικά αναφέρουμε τις:
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Η γέφυρα του Ατσίχολου κοντά στην Καρύταινα.
Η γέφυρα του Ατσίχολου κοντά στην Καρύταινα.
Από Θεσσαλονίκη μέχρι τον παρόχθιο οικισμό της Πλάκας θα διανύσετε 330 χιλιόμετρα και από Αθήνα 410 χιλιόμετρα (μέσω Αρτας). Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις να υπολογίζετε αρκετές στροφές σε γενικά όχι βολικούς στην οδήγηση δρόμους. Ομως, Αραχθος είναι αυτός, αξίζει μια ταλαιπωρία παραπάνω. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εύκολα προσβάσιμα είναι τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της Πλάκας στον δρόμο για Πράμαντα και της Πολίτσας κοντά στο Αμπελοχώρι. Στο χωριό Καλέντζι, σε ένα από τα στενότερα περάσματα της χαράδρας στη θέση «Κλείφι», σχηματίζονται μικροί καταρράκτες. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η ιστορική μονή Τσουκας (12ος αι.).
Aλλοτε ήρεμος, άλλοτε...θυμωμένος,  ο Πηνειός έχει τον τρόπο του  να σε μαγεύει.
Aλλοτε ήρεμος, άλλοτε...θυμωμένος, ο Πηνειός έχει τον τρόπο του να σε μαγεύει.
Τα αρχοντοχώρια των Τζουμέρκων, Αγναντα και Πράμαντα απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την κοίτη του Αραχθου. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το χωριό Καταρράκτης για να δείτε τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Πίνδου! Λίγο πιο μακριά στις πλαγιές του όρους Περιστέρι βρίσκονται οι οικισμοί Συρράκο και Καλαρρύτες, από τους πιο όμορφους, παραδοσιακούς της Ελλάδας.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Πράμαντα
«Φτέρη» (26590 62030, www.fteri.gr)
«Ξένιον» στον συνοικισμό Τσόπελα (26590 62350, www.xenion.gr).
Τα στενά του Τρικεριώτη.
Τα στενά του Τρικεριώτη.
«Ορειβ. Καταφ. Πραμάντων» (6944324156, www.katafigiopramanton.gr).
Ξενοδοχείο «Τζουμέρκα» (26590 61336, www.hoteltzoumerka.gr).
Πλάκα
«Το γεφύρι της Πλάκας» (26850 31220, www.gefiriplakas.gr).
«Τελωνείο» (26850 31006, www.teloneio.gr).
Αγναντα
Με την πρώτη ματιά δεν του φαίνεται, αλλά ο Τρικεριώτης θεωρείται ένα από τα πιο «τεχνικά» ποτάμια για ράφτινγκ.
Με την πρώτη ματιά δεν του φαίνεται, αλλά ο Τρικεριώτης θεωρείται ένα από τα πιο «τεχνικά» ποτάμια για ράφτινγκ.
«Το αρχοντικό των Τζουμέρκων», (26850 31777, www.hotelagnanta.gr).
Καταρράκτης
Δασικό χωριό «Κέδρος» (26850 31791, www.guesthousekedros.gr).
Κωστίτσι
«Lanassa» (26590 22600, www.hotellanassa.gr).
Καλέντζι
«Ροδάμι» (26590 22444, www.rodami.gr).
Ονειρικός Βενέτικος
Βενέτικος είναι ένας από τους δύο μεγάλους υδάτινους βραχίονες που σχηματίζουν τον Αλιάκμονα. Είναι γέννημα των νερών που κατεβάζουν τα βουνά Ορλιακας, Βασιλίτσα και Λύγκος. Το ποτάμι διασχίζει υπέροχη βλάστηση και βαθύσκιωτες χαράδρες χαρίζοντας ζωή στη γρεβενιώτικη φύση. Στα απάτητα αυτά παρόχθια δάση του, κυνηγά πέστροφες η καφετιά αρκούδα, ενώ βρίσκουν καταφύγιο η βίδρα και ο μαυροπελαργός, ένα από τα σπάνια είδη της φτερωτής πανίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αρκετά μεγάλο μέρος του παρόχθιου οικοσυστήματος βρίσκεται μέσα στα όρια του διευρυμένου Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Η πρώτη επαφή με το όμορφο αυτό ποτάμι συνήθως γίνεται στη γέφυρα του Ελευθεροχωρίου που βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Τρικάλων – Γρεβενών. Το επιβλητικό τοπίο εδώ, στις ονομαζόμενες από τους ντόπιους «Πύλες του Βενέτικου» με τα κάθετα βράχια και τα βαθιά ποταμίσια νερά, σίγουρα επιβάλλει στον επισκέπτη μια ολιγόλεπτη στάση.
Πάμε για ράφτινγκ
Στον Βενέτικο έχουν ανοιχτεί συνολικά 3 διαδρομές 2ου και 3ου βαθμού δυσκολίας. Η πρώτη, ξεκινά λίγο ψηλότερα από το χωριό Σπήλαιο και ολοκληρώνεται στην είσοδο του φαραγγιού της Πορτίτσας αφού διασχίσει παρόχθιες δασικές συστάδες.
Η κατάβαση αυτή έχει καταγραφεί ως 3ου βαθμού δυσκολίας και διαρκεί 2 ώρες. Η δεύτερη διαδρομή, 3ου βαθμού δυσκολίας, ξεκινά από το γεφύρι του Τρικώμου και ολοκληρώνεται στο μεγαλόπρεπο γεφύρι του Αζίζ Αγά μετά 90 λεπτά. Η τρίτη, που είναι 2ου βαθμού δυσκολίας, πραγματοποιείται στο τελευταίο τμήμα του Βενέτικου ποταμού έχοντας αφετηρία τη γέφυρα του Ελευθεροχωρίου και τερματισμό τη συμβολή του Βενέτικου με τον Αλιάκμονα, μετά 2,5 ώρες.
Σε αυτό το σημείο το ποτάμι κυλά με απανωτούς ελιγμούς και αφρισμένα νερά ανάμεσα σε κροκαλοπαγή πετρώματα και διασχίζει έναν από τους σημαντικότερους παρόχθιους βιότοπους της Βόρειας Ελλάδας όπου φωλιάζουν ο μεγαλοπρεπής μα σπάνιος Αιγυπτιακός γύπας και ο μαυροπελαργός. Καλύτερη εποχή θεωρείται η περίοδος από Μάρτιο έως Μάιο. Πληροφορίες στα Γραφεία Οδηγών Αγριας Φύσης (24620 85032) www.venetikos.gr)
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Από τη Θεσσαλονίκη έως τα Γρεβενά να υπολογίζετε μόλις 165 χιλιόμετρα, όλα στην Εγνατία Οδό. Από την Αθήνα μέχρι τα Γρεβενά θα χρειαστεί να διανύσετε 410 χλμ. (μέσω Λαμίας – Δομοκού – Καρδίτσας - Τρικάλων).
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Σε απόσταση αναπνοής από τις όχθες του Βενέτικου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας που προσεγγίζεται εύκολα από το χωριό Σμίξη.
Οπωσδήποτε οι ενδιαφερόμενοι θα επισκεφτούν χωρίς δυσκολία τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και τα ορεινά χωριά Σπήλαιο, Ζιάκας, Αλατόπετρα, Πρόσβορο, Μεσολούρι και Λάβδας.
Αξιόλογα είναι και τα όμορφα πέτρινα γεφύρια που συναντάμε στο Βενέτικο ή στους παραποτάμους του. Να αναφέρουμε το μονότοξο γεφύρι Ζιάκα στο ομώνυμο χωριό, το γεφύρι της Πορτίτσας και φυσικά στο Τρίκωμο το περίφημο γεφύρι του Αζίζ Αγά, κτίσμα του 1727 που θεωρείται το μεγαλύτερο της Μακεδονίας.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ζιάκας
«Αλώνι του Ήλιου» (24620 83837, www.alonitouiliou.gr).
«Βίλα Αλεξάνδρα» (24620 25660, www.villaalexandra.gr).
Σπήλαιο
Ξενοδοχείο «Αερόπη» (24620 82256).
Περιβολάκι
«Το Περιβολάκι», (24620 81141, www.perivolaki.gr).
Λάβδα
«PINDOS PALACE» (24620 25190, www.pindospalace.gr).
Πανόραμα
«DON CONSTANTINO» (24620 83060, www.donconstantino.gr).
«Vasilitsa Resort» (24620 83555, www.e-vasilitsa.gr).
«Αρχονταρίκι» (24620 85660, www.archodariki.gr).
«CASA LA MUNDI» (24620 25555, www.casalamundi.gr).
Κοσμάτι
«Δρυάδες» (24620 25677, www.druades.gr).
«Παπαζήσης» (24620 85712, www.papazisis.gr).

ΣΤΟΝ ΑΩΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ  
Οι γεωλογικές ανακατατάξεις που συντάραξαν πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια τον φλοιό της γης στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, δημιούργησαν την Πίνδο και τα άγρια φαράγγια της. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα των φυσικών διεργασιών εκείνης της ταραγμένης περιόδου ήταν και το φαράγγι του Βίκου. Αν ο Βίκος είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, αναμφισβήτητα ο Βοϊδομάτης αποτελεί ένα πολύτιμο στολίδι της.
Το διαυγές αυτό ποτάμι που διασχίζει το φαράγγι, αναβλύζει ακριβώς κάτω από το χωριό Βίκος που απέχει 4 χιλιόμετρα από την Αρίστη. Από έναν διαμορφωμένο χώρο-εξώστη θ' απολαύσετε την υπέροχη θέα. Στη συνέχεια, αν βέβαια θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τις όχθες, θα πάρετε την απόφαση να κατηφορίσετε τα εκατοντάδες σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν κατευθείαν στη καρδιά της χαράδρας και στις πηγές του Βοϊδομάτη. Μέσα στην κοίτη, ανάμεσα σε μεγάλες κροκάλες, θα δείτε να ξεπετάγεται το κρυστάλλινο νερό και να σχηματίζει αμέσως το βαθύ ποτάμι.
Λίγο βορειότερα, κοντά στην Κόνιτσα θα συναντήσετε τον ποταμό Αώο που πηγάζει από τα βουνά του Μετσόβου και κατεβαίνει πλούσιος σε νερό και βουερός μέχρι να ξεχυθεί στην πεδιάδα. Η ευρύτερη περιοχή που παρουσιάζουμε υπάγεται πλέον στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου το οποίο δημιουργήθηκε στις 31-5-2005 με κοινή υπουργική απόφαση που ενοποίησε τους Εθνικούς Δρυμούς Πίνδου – Αώου. Η δημιουργία του νέου διευρυμένου Εθνικού Πάρκου αποσκοπεί στην προστασία, στη διατήρηση και στην ολοκληρωμένη διαχείριση της φύσης και του τοπίου της περιοχής το οποίο θεωρείται φυσική κληρονομιά και πολύτιμος εθνικός φυσικός πόρος, μέσα από διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης.
Πάμε για ράφτινγκ
Οι ράφτερ ξεκινούν από τη γέφυρα της Αρίστης (παλιά Αρτσίστα) απ' όπου περνά και ο ασφάλτινος δρόμος που οδηγεί στο Πάπιγκο. Εδώ ρίχνονται οι βάρκες και αρχίζει... ο χορός. Η διαδρομή είναι μαγευτική, αφενός λόγω του υπέροχου τοπίου, αφετέρου λόγω της διαύγειας των νερών του ποταμού. Η διάρκεια της κατάβασης είναι 1,5 ώρες (5 χλμ.). Ο βαθμός δυσκολίας είναι 2 και με ένα πέρασμα 3+. Η περίοδος των καταβάσεων είναι από 1/10 μέχρι 15/7.
Ράφτινγκ αλλά και μονοράφτ μπορείτε να κάνετε και στο τμήμα του Αώου από το γεφύρι της Κόνιτσας έως το γεφύρι του Μπουραζανίου.
Η εταιρεία «Νο Limits» (26550 23777 www.nolimits.com.gr) έχει τη βάση της στην Κόνιτσα και προσφέρει «πακέτα περιπέτειας» σε όλη την Ηπειρο και φυσικά στα κοντινά ποτάμια Αώο και Βοϊδομάτη.  
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Από Αθήνα για Αρίστη μέσω Ρίου - Αντιρρίου θα χρειαστεί να καλύψετε 480 χιλιόμετρα και για Κόνιτσα 495 χιλιόμετρα. Από Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας την Εγνατία οδό, θα διανύσετε μέχρι την Αρίστη 305 χλμ. ενώ μέχρι την Κόνιτσα 285 χλμ.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η περιοχή προσφέρεται για πολλές εναλλακτικές διαδρομές στα πανέμορφα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου όπως είναι η Αρίστη και το Πάπιγκο που θα τα προσεγγίσετε εύκολα ακολουθώντας τον εσωτερικό δρόμο που συνδέει τα Καλύβια Κλειδωνιάς με την Αρίστη. Αναζητήστε το χωριό Ανω Κλειδωνιά με τα παλιά, αλλά ερειπωμένα αρχοντόσπιτα και τη θαυμάσια θέα στις κορφές της Τύμφης. Στις όχθες του Βοϊδομάτη κοντά στα Καλύβια Κλειδωνιάς και στις όχθες του Αώου κοντά στην Κόνιτσα, θα δείτε δύο από τα ομορφότερα ηπειρώτικα γεφύρια. Από τη μονή Στομίου (θα έρθετε ακολουθώντας ευδιάκριτο αλλά ανηφορικό μονοπάτι) θα απολαύσετε τη μοναδική θέα στη χαράδρα του Αώου. Ακόμη, στην εμβέλεια μιας ημερήσιας εκδρομής είναι η γραφική κοιλάδα του Μπουραζανίου με τα ήπια καταπράσινα τοπία, η ιστορική μονή της Μολυβδοσκέπαστης και το αξιόλογο «Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι - Wild Life Resort».
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αρίστη
«Αρχοντικό της Αρίστης» (26530 42210, www.arhontiko-aristis.gr).
«Gamila Rocks» (26530 41070, www.gamilarocks.com).
«Αρτσίστας Οικίες» (26530 41908, www.artsista.gr).
«Aristi Mountain Resort» (26530 41330, www.aristi.eu). «Ταξιάρχες» (26530 41888, www.taxiarches.gr).
Κόνιτσα
«Konitsa Mountain Hotel» (26550 29390, www.konitsahotel.gr).
«Βίλα Ρούστικα (26550 24910, www.villarustica.gr).
«Γεφύρι», (26550 23780, www.gefyri.gr).
«Grand hotel Δέντρο» (26550 29365, www.grandhoteldentro.gr).
«Γερακοφωλιά» (26550 22168, www.gerakofolia.eu).
«Το Τζάκι» (26550 22867, www.totzaki.gr).
«Χάμκω» (26550 23107, www.hotelhamko.gr).

Ζωοδότης Εύηνος 
Δειλά δειλά γίνονται τα πρώτα βήματα του Εύηνου ψηλά στα υψίπεδα των Βαρδουσίων. Δεκάδες γάργαρα ρυάκια σμίγουν τα νερά τους, εκεί ανάμεσα στις αλπικές κορφές για να σχηματίσουν το ποταμό Φιδάρη που λίγο πιο κάτω βαπτίζεται Εύηνος. Ονομα που οφείλεται στον βασιλιά των Αιτωλών Εύηνο που είχε τη συνήθεια να σκοτώνει όλους τους υποψήφιους μνηστήρες της κόρης του Μάρπησσας. Ενας από αυτούς, ο Ιδας, προκειμένου να μην έχει την ίδια τύχη με τους υπόλοιπους, φρόντισε να απαγάγει τη βασιλοπούλα. Οργισμένος τότε ο Εύηνος, στην προσπάθειά του να πιάσει τον απαγωγέα της κόρης του, πνίγηκε στα νερά του ποταμού ο οποίος από τότε πήρε το όνομά του.
Μια από τις κυριότερες υγρές φλέβες της Ρούμελης , ο Εύηνος έχει αναδειχθεί σε ζωτικής σημασίας τροφοδότη νερού καθώς συμβάλλει στην ύδρευση της πρωτεύουσας. Τα καθαρά τρεχούμενα νερά του εγκλωβίζονται στο φράγμα του Αγίου Δημητρίου που ορθώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πάνω στα βουνά της Ναυπακτίας και από εκεί εκτρέπονται για να εμπλουτίσουν την τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Ο,τι νερό περισσέψει διοχετεύεται πίσω στην κοίτη του ποταμού. Ετσι, αν και εξασθενημένος πλέον, ο Εύηνος συνεχίζει με λιγότερη ροή (ειδικά τις άνομβρες χρονιές) την προς δυσμάς πορεία του για να ενωθεί εντέλει -μετά 113 χιλιόμετρα- με τα αλμυρά νερά του Πατραϊκού Κόλπου, κοντά στο χωριό Κρυονέρι της Αιτωλοακαρνανίας, δυτικά της Βαράσοβας.
Πάμε για ράφτινγκ
Η μικρή απόσταση του Εύηνου από την Αθήνα τον καθιέρωσε ως το σημαντικότερο ποτάμι για όσους θέλουν να έχουν το «βάπτισμα του πυρός» στο ράφτινγκ. Η διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα του Πόρου και καταλήγει στο Διεθνές Προπονητικό Κέντρο Κανόε- Kαγιάκ, λίγο πριν από τη γέφυρα του Μπανιά. Ο ποταμός διασχίζει το μικρό φαράγγι μήκους 5 χιλιομέτρων, άλλοτε αφρισμένος με ορμή και άλλοτε ήσυχος και γαληνεμένος σχηματίζοντας σε αρκετά σημεία περάσματα αρκετά εντυπωσιακά. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 9 χιλιόμετρα. Ο βαθμός δυσκολίας κυμαίνεται από 2+ έως 3, πράγμα που σημαίνει ότι ο Εύηνος είναι κατάλληλος και για αρχάριους. Η περίοδος των καταβάσεων διαρκεί από 1 Οκτωβρίου έως 15 Ιουνίου. Ιδανική εποχή θεωρείται η άνοιξη (Απρίλιος – Μάιος).
Εδώ δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού που εκτός από ράφτινγκ μπορούν να σας εξασφαλίσουν κατάλυμα, αλλά και το φαγητό σας. Μπορείτε να απευθυνθείτε στις:
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Το Χάνι Μπανιά απέχει από την Αθήνα 240 χιλιόμετρα και από την Πάτρα μόλις 35 χλμ.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Από το Xάνι Μπανιά συνεχίζοντας σε δρόμο πάντα ασφαλτοστρωμένο, θα καταλήξετε στη λεκάνη της Τριχωνίδας λίμνης (30 χλμ.) απ' όπου θα κατευθυνθείτε προς το κεφαλοχώρι Θέρμο. Περιφερειακά της λίμνης υπάρχει άνετος ασφάλτινος δρόμος που ολοκληρώνει τον γύρο της λίμνης μετά 70 περίπου χιλιόμετρα. Η γέφυρα Μπανιά απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο απ' όπου αν θέλετε ανηφορίζετε για τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας (Ελατού, Ανω Χώρα, Πλάτανος).
Μόλις ζεστάνει ο καιρός μπορείτε να τολμήσετε τις πρώτες βουτιές στις θαυμάσιες παραλίες του Κορινθιακού, Χιλιαδού, Ψανή και Γρίμποβο.
ΔΙΑΜΟΝΗ
«Evinos Village» δίπλα στο ποτάμι (26340 29335, www.evinos-village.gr).
«Χάνι Μπανιά» (26340 29417 www.chani-bania.gr).
«Το μπαλκόνι του Εύηνου» (26340 62182, www.xenonas-evinos.gr).
«River View» στον δρόμο για Θέρμο (26343 00799, www.riverview.gr).

Μυθικός Λούσιος
Το μυθικό ποτάμι, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία λουζόταν ο Δίας, πηγάζει από τα γορτυνιακά βουνά κοντά στο πετρόκτιστο χωριό Λαγκάδια και κατηφορίζει με αφρισμένα νερά μέσα σε μία χαράδρα με πυκνή βλάστηση και στενά βράχινα περάσματα. Η ξέφρενη πάλη του με το φαράγγι τελειώνει και ξεφεύγοντας από το σφιχταγκάλιασμα των βράχων συνεχίζει τον δρόμο του για να σμίξει με τον Αλφειό ποταμό κοντά στο χωριό Καρύταινα.
Δικαιολογημένα τον ονομάζουν «Αγριοπόταμο» οι ράφτερ, ακριβώς γι' αυτά του τα χαρακτηριστικά και την ένταση που προσφέρει. Το αρχαίο δημητσανίτικο ποτάμι με τις πυκνόφυτες όχθες προσφέρει καταφύγιο σε πολλά είδη της ελληνικής πανίδας.
Στην αγκαλιά του φαραγγιού βρίσκονται κρυμμένα μερικά από τα σπουδαιότερα μοναστήρια του Μοριά - Παλαιά και Νέα Φιλοσόφου, Προδρόμου και Καλαμίου. Πέτρινα γεφύρια, τα χαλάσματα του κάστρου του Αρακλόβου, αλλά και τα μυστικά της θρυλικής αρχαίας Γόρτυνας όπου αυτή την εποχή πραγματοποιούνται ανασκαφές συμπληρώνουν την περιήγηση.
Πάμε για ράφτινγκ
Οι φουσκωτές βάρκες ρίχνονται από την πέτρινη μονότοξη γέφυρα του Ατσίχολου που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρύταινας και η κατάβαση αρχίζει. Η διαδρομή μήκους 7 χλμ. είναι 2ου και 3ου βαθμού δυσκολίας και ολοκληρώνεται μετά 90 λεπτά στο γεφύρι του Κούκου, κοντά στη συμβολή του Λούσιου με τον Αλφειό του οποίου είναι ο κυριότερος παραπόταμος. Τα νερά του ποταμού είναι αρκετά γρήγορα με διασκεδαστικές σκάλες και οι βάρκες διασχίζουν πυκνόφυτα σημεία του φαραγγιού όπου δεν φτάνει το φως του ήλιου.
Αν πάλι δεν χορτάσατε το ζωηρό ταρακούνημα και τα κρύα ντους στον αφρό των κυμάτων, μπορείτε να συνεχίσετε σε δύο ακόμη ενδιαφέρουσες καταβάσεις:
Γέφυρα Ατσίχολου – Θησόα (μήκους 10 χλμ. και 3ου βαθμού δυσκολίας) και γέφυρα Ατσίχολου – Μάτεσι (μήκους 16 χλμ. και επίσης 3ου βαθμού δυσκολίας).
Πληροφορίες
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Από την Αθήνα θα ακολουθήσετε τη διαδρομή για Βυτίνα μέσω του εθνικού δρόμου Τριπόλεως – Κορίνθου.
Από Βυτίνα θα συνεχίσετε για Δημητσάνα, Ελληνικό, Καρύταινα διανύοντας συνολικά 220 χιλιόμετρα.
Η Καρύταινα απέχει από την Τρίπολη 52 χλμ. και από την Πάτρα 190 χλμ.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η Καρύταινα έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Τα σπίτια της αποτελούν εξαιρετικά και καλοδιατηρημένα δείγματα φράγκικης και βυζαντινής αρχιτεκτονικής, ενώ αξιοπρόσεκτες είναι οι εκκλησίες του Αγ. Νικολάου, της Ζωοδόχου Πηγής και το εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται κάτω από το κάστρο.
Στη ρίζα του λόφου πάνω από την κοίτη του Αλφειού βρίσκεται το μεγάλο πέτρινο γεφύρι του Αλφειού με τα έξι τόξα του, το μεγαλύτερο του Μοριά και ένα από τα πιο εντυπωσιακά πανελλαδικά.
Ενδιαφέρουσα εκδρομή πραγματοποιείται προς τα χωριά και το φαράγγι του Λούσιου ποταμού απ' όπου θα προσεγγίσετε τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. Σε «ακτίνα βολής» βρίσκεται το παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Ανδρίτσαινας με τις πετρόκτιστες βρύσες και τα καλοστεκούμενα αρχοντικά σπίτια (20 χλμ. σε δρόμο με άφθονες στροφές).
Επίσης εύκολα προσβάσιμες είναι η Μεγαλόπολη με τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους (18 χλμ.) και η περίφημη Λυκόσουρα -η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο όπως ισχυρίζονται οι Αρκάδες- όπου διασώζεται ο αρχαίος ναός της Δέσποινας (27 χλμ.).
ΔΙΑΜΟΝΗ 
Καρύταινα
Παραδοσιακός ξενώνας «Βρένθη», (27910 31650), «Τα πέτρινα της Καρύταινας», (6937215205), Ξενοδοχείο «Πελασ-γός» (27910 31490 www.pelasgoshotel.gr). «Καρύταινα» ενοικιαζόμενα δωμάτια (27910 31203, www.karitenarooms.gr).

Πολύτιμος Πηνειός
Το μεγάλο ποτάμι της Θεσσαλίας πηγάζει από τα βουνά της Β. Πίνδου, κοντά στο Μέτσοβο και αφού διασχίσει τη θεσσαλική πεδιάδα εγκλωβίζεται για μερικά χιλιόμετρα στη χαράδρα των Τεμπών. Στη συνέχεια το ποτάμι καλύπτει μια έκταση 10 περίπου χιλιομέτρων πριν σμίξει με το Αιγαίο, κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Στόμιο. Στο δέλτα του Πηνειού αναπτύσσεται ένα πολύπλοκο υγροτοπικό σύστημα που προσφέρει ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά είδη πουλιών, μικρών θηλαστικών και ερπετών. Μάλιστα από τα 444 είδη ορνιθοπανίδας που έχουν καταμετρηθεί σ' όλη την Ελλάδα, τα 225 συναντώνται στο δέλτα του Πηνειού, ενώ η χλωρίδα του περιλαμβάνει περισσότερα από 600 είδη. Η μόλυνση και η υπεράντληση των υδάτων, η άναρχη οικιστική ανάπτυξη, το παράνομο κυνήγι είναι μερικά μόνο από τα σοβαρά προβλήματα της οικολογικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.
Πάμε για ράφτινγκ
Το πιο δυνατό σημείο της κατάβασης του Πηνειού είναι τα στενά Βερνέζι, ένα πανέμορφο παραποτάμιο σημείο νοτιοδυτικά της κοιλάδας των Τεμπών που προσεγγίζεται από το χωριό Μακρυχώρι. Εδώ τα περάσματα είναι αλλεπάλληλα, 3ου και 4ου βαθμού δυσκολίας, με μικρά μόνο διαστήματα ομαλής ροής. Επιπλέον τώρα την άνοιξη που τα χιόνια λιώνουν ψηλά στα υψίπεδα απ' όπου πηγάζει ο ποταμός, η ποσότητα των νερών αυξάνεται εντυπωσιακά και οι ράφτερ αρκετές φορές συναντούν έντονο κυματισμό που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Στη συνέχεια, το ποτάμι καταλαγιάζει λίγο πριν σμίξει με το Αιγαίο, προσφέροντας ειδυλλιακές εικόνες και ήρεμες στιγμές. Συνολικά η διάρκεια κατάβασης είναι 2 ώρες, ενώ στο τέλος της διαδρομής, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο ακολουθεί μπάρμπεκιου. Παράλληλα όσοι ενδιαφέρονται έχουν ακόμα τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο άθλημα της τοξοβολίας.
Πληροφορίες:
Olympus Adventure & Mammal Co (24940 51809, www.mammal.gr).
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ  
Εχοντας ως σημείο αναφοράς τη γέφυρα του Πηνειού (στο Ομόλιο) επάνω στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, να υπολογίζετε ότι θα διανύσετε από την Αθήνα 385 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 115 χλμ.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ  
Η περιοχή του Κίσαβου, τόσο γύρω από το Στόμιο όσο και προς την πλευρά της Αγιάς, είναι ιδανικό πεδίο για κάθε είδους εναλλακτικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη της Σωτηρίτσας. Το Canyoning στο φαράγγι της Καλυψούς με τους σκαλωτούς καταρράκτες, η ποδηλασία στους στενούς δρόμους που διατρέχουν το δέλτα του Πηνειού, το κανόε-καγιάκ, αλλά και η παρατήρηση πουλιών στους βαλτότοπους είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες για τις οποίες φημίζεται η περιοχή. Από τις εκβολές του Πηνειού, τους οικισμούς Στόμιο και Κόκκινο Νερό έως τις μεγάλες παραλίες του Αγιόκαμπου, ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ακτογραμμή μια θαυμάσια διαδρομή υψηλής αισθητικής αξίας που κερδίζει τις εντυπώσεις χειμώνα καλοκαίρι. Στην πορεία σας θα συναντήσετε τους παραθαλάσσιους οικισμούς Βελίκα, Κάτω Σωτηρίστα, Αγιόκαμπος που πλέον έχουν μετατραπεί σε δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα καθώς πλαισιώνονται από δαντελωτές ακρογιαλιές.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στόμιο: «Βλάσσης» ενοικιαζόμενα διαμερίσματα (24950 91198, 91301).
Καρίτσα: «Βίλα Χριστίνα» (24950 92257, 92339).
Κόκκινο Νερό: Ξενώνας «1963» (24950 92303 www.xenonas1963.gr).
Ανω Σωτηρίτσα: «Αγνάντι», (24940 31015 www.toagnadi.gr).
Μεταξοχώρι: Ξενώνας «Σουλιώτη» (24940 22040, 22215).

Τρικεριώτης 
Παραπόταμος άλλοτε του Αχελώου και σήμερα ένας από τους σημαντικότερους τροφοδότες της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών είναι ο ποταμός Τρικεριώτης. Το ποτάμι δημιουργείται από την ένωση των ποταμών Καρπενησιώτη και Κρικελοπόταμου, στη τοποθεσία Διπόταμα λίγο πριν από το μοναστήρι του Προυσού.
Η περιοχή αυτή προσεγγίζεται εύκολα αφού βρίσκεται πάνω στον ασφάλτινο δρόμο που συνδέει το Καρπενήσι με τον Προυσό.
Ο Τρικεριώτης είναι ο αγαπημένος των ράφτερ -τουλάχιστον για την Ευρυτανία- και θεωρείται πανελλαδικά ένα από τα πιο «τεχνικά» ποτάμια. Το ομορφότερο σημείο του είναι μέσα στο φαράγγι με τα απόκρημνα βράχια, τις νησίδες και τα σκιερά σημεία όπου φυτρώνουν θεόρατα πλατάνια. Το καλοκαίρι σε κάποιες από τις γαλάζιες φυσικές πισίνες του που σχηματίζονται στα σημεία που τα νερά εγκλωβίζονται στις εσοχές του φαραγγιού, οι ράφτερ τολμούν μια δροσερή βουτιά.
Πάμε για ράφτινγκ
Οι βάρκες ρίχνονται στην τοποθεσία Διπόταμα, σε πλάτωμα του ποταμού που βρίσκεται κάτω από την ομώνυμη γέφυρα. Ο Τρικεριώτης θεωρείται αρκετά δύσκολος ποταμός (3ου βαθμού), με απότομες στροφές, τεχνικά στενά περάσματα και αρκετά γρήγορα νερά. Η σχετικά σύντομη κατάβαση -αφού δεν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά- ολοκληρώνεται στη γέφυρα της Σαρκινής, στις όχθες της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών, κοντά στο χωριό Αγαλιανός.
Η εποχή των καταβάσεων αρχίζει περί τα μέσα Οκτώβρη και τελειώνει μέσα Μαΐου, όμως οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος όταν το ποτάμι έχει πολύ νερό είναι οι καλύτεροι από πλευράς δράσης. Ως αφετηρία χρησιμοποιούνται τα κοντινά χωριά Προυσός, Μικρό και Μεγάλο Χωριό, Βουτύρο και φυσικά το Καρπενήσι. Πληροφορίες «EU ZIN – ACTIVE» (22370 80150 www.active.com.gr).
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Από την Αθήνα το Καρπενήσι απέχει 285 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 310. Το σημείο όπου ρίχνονται οι βάρκες βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την ευρυτανική πρωτεύουσα και θα σας φέρουν εδώ ειδικά οχήματα της εταιρείας με την οποίαν έχετε κλείσει να κάνετε ράφτινγκ.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η διαδρομή από Καρπενήσι μέχρι Προυσό είναι από τις πλέον όμορφες στην ορεινή Ελλάδα. Ερχόμενοι από Καρπενήσι, η πρώτη παράκαμψη που θα προτείναμε να κάνετε είναι προς τις πέτρινες Κορυσχάδες (5 χλμ.). Στον παραδοσιακό οικισμό με την υπέροχη λιθόστρωτη πλατεία βρίσκεται το παλιό σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης καθώς σ' αυτό το κτίριο τον Μάη του 1944 συστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης. Στο 17ο χλμ. στον δρόμο Καρπενησιού – Προυσού βρίσκεται το Νέο Μικρό Χωριό, σε ύψος 750 μέτρων, ακριβώς αντίκρυ στο Μεγάλο Χωριό που πλέον έχει καταξιωθεί ως δημοφιλές ορεινό θέρετρο. Μόλις 2 χιλιόμετρα ψηλότερα από το Μικρό Χωριό υπάρχει το Παλαιό Μικρό Χωριό ή καλύτερα ό,τι απέμεινε από τον οικισμό μετά τις μεγάλες κατολισθήσεις που έγιναν στην περιοχή το 1962. Εδώ μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας τον παρακαμπτήριο δρόμο που περνά από τα ελατοσκέπαστα χωριά Βουτύρο και Νόστιμο. Μη φύγετε από την περιοχή αν δεν επισκεφτείτε και τη Μονή Προυσού.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Μεγάλο Χωριό
«Aνεράδα inn» (22370 41479, www.anerada.com.gr).
«Forest Suites» (22370 41155, www.forest-suites.gr).
«Αρχοντόπετρα» (22370 41100, www.arhontopetra.gr).
«Grand Village Boutique Inn» (6970057215, www.megaloxorio.com).
Μικρό Χωριό
«Hellas Country club» (22370 41570, www.hellascountry.gr).
«Ιβίσκος» (22370 41515, www.iviscos.gr).
Βουτύρο
«Βίλα Βιργινία» (22370 25133, www.villavirginia.gr).
«Αμαδρυάδες» (22370 80921, www.amadryades.gr).
«Emotion country resort» (22370 25725, www.emotions.com.gr).
Στις όχθες του Καρπενησιώτη
«Μεσοστράτι» (22370 41118, www.mesostrati.com).
«Ninemia Resort» (22370 24614 www.ninemia.gr).
«Natura Chalets» (6972710041, www.naturachalets.gr).


Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης
Φωτογραφίες: Photobank Views of Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου