Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Οι πιγκουίνοι έχουν το δικό τους τρόπο θέρμανσης

Τα περισσότερα πτηνά θερμαίνονται επειδή τα φτερά τους δε διώχνουν τη θερμότητα, που θα έφευγε εφόσον δεν υπήρχαν τα φτερά, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του εξωτερικού τμήματος του σώματός τους να είναι, σε φυσιολογικές συνθήκες, λίγους μονάχα βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.


Όμως για τους πιγκουίνους ο τρόπος που θερμαίνονται είναι τελείως διαφορετικός και στην ουσία μοναδικός διότι όταν ο ουρανός είναι καθαρός, η πλειοψηφία των εξωτερικών τμημάτων του σώματός τους είναι αρνητικές.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο η φτερωτή επιφάνεια των πιγκουίνων προς μεγάλη έκπληξη θερμαίνεται μέσω της μετάδοσης θερμότητας από τον αέρα του περιβάλλοντος. Έτσι το αποτέλεσμα είναι ότι ο πιγκουίνος φαίνεται κρύος αλλά σε σύγκριση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος που ζει είναι ζεστός και είναι σα να έχει μία προστατευτική θερμική ασπίδα γύρω του.

Βέβαια οι πιγκουίνοι έχουνε έτσι και αλλιώς το κατάλληλο δέρμα που τους θερμαίνει, το μικρό ράμφος που και αυτό βοηθάει στη μικρή απώλεια θερμότητας, αλλά και το ότι οι πιγκουίνοι θερμαίνονται όταν συγκεντρώνονται μαζί σε ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου