Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πιστωτική κάρτα «διαβάζει» υπογραφές

Μια «έξυπνη» κάρτα ικανή να διαβάζει την υπογραφή του ιδιοκτήτη της ανέπτυξαν γερμανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Φραουνχόφερ, στο Ντάρμσταντ. Πίσω από την εφεύρεση των ειδικών κρύβεται η ανάγκη για την αύξηση της ασφάλειας των χρεωστικών και των πιστωτικών καρτών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρωτοποριακό σύστημα που ανέπτυξαν είναι σε θέση να παρακολουθεί τον τρόπο που υπογράφει ο κάτοχος της κάρτας και να αναλύει στη συνέχεια στοιχεία που ξεκινούν από τον τρόπο που κινεί το στυλό επάνω στο χαρτί και φτάνουν ως την ένταση της πίεσης που ασκεί σε αυτό. Η υπογραφή αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό του καθενός, καθώς κατά την όλη διαδικασία αφήνουμε πίσω μας πολύτιμα βιομετρικά αποτυπώματα των οποίων η πλαστογράφηση είναι απλά αδύνατη.

Με τη βοήθεια μιας ταμπλέτας αφής, στην οποία υπογράφει ο κάτοχος της κάρτας με μια ειδική γραφίδα, το σύστημα αναγνωρίζει κατά πόσον η υπογραφή είναι αυθεντική.

«Η σύγκριση των δεδομένων γίνεται απευθείας στην κάρτα, η οποία χάρη σε ένα μικροτσίπ αντιπαραβάλλει τα ήδη αποθηκευμένα βιομετρικά δεδομένα του κατόχου της με τα νέα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή προστατεύεται από την παρέμβαση άλλων ηλεκτρονικών συσκευών με σκοπό την υποκλοπή δεδομένων»
εξηγεί ο δρ Αλεξάντερ Νουάκ, επικεφαλής του Κέντρου Αναγνώρισης και Βιομετρικών Τεχνολογιών του Φραουνχόφερ IGD.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα «μυστικά» της υπογραφής θα καταγράφονται ήδη από την ημέρα υποβολής της αίτησης απόκτησης της κάρτας, όταν ο μελλοντικός κάτοχος θα υπογράφει επάνω στην ταμπλέτα της τράπεζας. Τα πολύτιμα και μοναδικά αυτά δεδομένα στη συνέχεια θα αποθηκεύονται στο τσιπάκι της κάρτας η οποία θα είναι πλέον «ετοιμοπόλεμη».

Instagram-ο-φωτογραφική
Με τις ευχές της θρυλικής Polaroid, το φημισμένο κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής φωτογραφικού υλικού Instagram απέκτησε επιτέλους τη φωτογραφική του μηχανή.

Ο σχεδιασμός, ο οποίος παραπέμπει στο εικονίδιο της εφαρμογής του Instagram, ανήκει στην εταιρεία Socialmatic. Η διασκεδαστική φωτογραφική μηχανή που θα επιτρέπει - όπως και η εφαρμογή - την αλλοίωση των λήψεων με τη βοήθεια ειδικών φίλτρων, διαθέτει φακό, οθόνη αφής και ενσωματωμένο εκτυπωτή φωτογραφιών - όπως άλλωστε και οι μηχανές της Polaroid.

Η χαριτωμένη φωτογραφική μηχανή είχε αρχικά δημιουργηθεί ως σχεδιαστικό concept. Μετά την τεράστια επιτυχία του στο Διαδίκτυο ωστόσο οι εταιρείες Instagram και Polaroid αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υλοποίησή του. Ετσι, το προϊόν απέκτησε σάρκα και οστά και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2014.

«Ο συνδυασμός hardware και software έχει σχεδιαστεί ώστε να γεμίσει τα κενά μεταξύ ψηφιακού και πραγματικού κόσμου» σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Socialmatic Αντόνιο ντε Ρόζα.

Εχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας
Ονομάζεται Embrace+ και αποτελεί ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι το οποίο «αγκαλιάζει» τη διαδικτυακή επικοινωνία και συγκεκριμένα τα μηνύματα που δέχεται ο κάτοχός του από συγκεκριμένα άτομα.

Για την ακρίβεια, το βραχιόλι «ανάβει» κάθε φορά που ο χρήστης λαμβάνει ένα νέο sms, e-mail, tweet ή μήνυμα στο Facebook στο κινητό του από αποστολέα που έχει προσδιορίσει ο ίδιος. Η σύνδεση του Embrace+ με το smartphone του κατόχου του πραγματοποιείται μέσω Bluetooth.

Σύμφωνα με τους επινοητές του, η ιδέα προέκυψε στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα γκάτζετ για όσους δεν επιθυμούν να κουβαλούν τη συσκευή τους στην τσέπη τους.

Μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής για το κινητό του (Android, iOS) ο χρήστης έχει τη δυνατότητα επιλογής των διαφορετικών χρωμάτων που θα αντιπροσωπεύουν τα άτομα του κοινωνικού του κύκλου από τα οποία επιθυμεί να λαμβάνει ειδοποίηση.  

Το ενεργειακά οικονομικό βραχιόλι έχει διάρκεια ζωής 10 ολόκληρων ημερών με κάθε φόρτιση και μέση ημερήσια εμφάνιση 100 ειδοποιήσεων.

Παρμπρίζ χωρίς πάγο
Φανταστείτε ότι ζείτε βόρεια, όπου κάνει κρύο και χιονίζει. Εχετε ξυπνήσει αργά και βιάζεστε να φτάσετε στο γραφείο αλλά δεν μπορείτε να ξεκινήσετε γιατί πρέπει πρώτα να «ξύσετε» τον πάγο από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας.

Τέλος στον παραπάνω εφιάλτη αποφάσισαν να βάλουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας ένα φιλμ για γυαλί το οποίο «θωρακίζει» την καθαρή του επιφάνεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προστατευτική επίστρωση είναι φτιαγμένη με τρόπο ώστε να απορροφά την υγρασία, απωθώντας όμως τη βροχή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διπλή επίστρωση αποτελούμενη από δύο διαφορετικά πολυμερή.

«Το φιλμ απωθεί τόσο τη θολούρα όσο και το πάγωμα της επιφάνειας στην οποία εφαρμόζεται και για τον λόγο αυτόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε παρμπρίζ, φακούς φωτογραφικών μηχανών ή καμερών» εξηγούν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου