Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το τσάι «προστάτης» ενάντια στον καρκίνο του προστάτη

Ερευνητές στην Ολλανδία πραγματοποίησαν έρευνα τα ευρήματα της οποίας δείχνουν ότι το τσάι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση τσαγιού σε ημερήσια βάση (όχι λιγότερο από δύο κούπες)  μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας κατά 37%.

Η μελέτη
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ μελέτησαν 892 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και άλλους τόσους υγιείς άνδρες. Ολοι οι συμμετέχοντες ζούσαν στις ΗΠΑ - οι ερευνητές επέλεξαν να διεξαγάγουν τη μελέτη σε κατοίκους των ΗΠΑ επειδή στη χώρα είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής ο καφές. Μελέτησαν και συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες όλων των συμμετεχόντων στο σύνολό τους - κατέγραψαν δηλαδή αναλυτικά το τι τρώνε και το τι πίνουν οι εθελοντές σε ημερήσια βάση.
Το 60% των συμμετεχόντων έπινε καφέ ενώ μόλις ένα στα πέντε άτομα έπινε τσάι περισσότερες από μια φορά ημερησίως. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση τσαγιού τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα είχε ισχυρή αντικαρκινική δράση. Αντίθετα ο καφές δεν εμφάνισε ανάλογη δράση. Η μελέτη δημοσιεύεται στo επιστημονικό έντυπο «Cancer Causes & Control».
Δείτε σχετικά: Ανδρες, αφήστε τον καφέ και πιείτε πράσινο τσάι
 
Ο αντικαρκινικός μηχανισμός
Οι ερευνητές δεν έχουν στοιχεία για τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την αντικαρκινική δράση του τσαγιού αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως μια οικογένεια χημικών συστατικών που περιέχει το τσάι (πολυφαινόλες) προστατεύει ιστούς και όργανα από την «εισβολή» καρκινικών κυττάρων. Μια έρευνα που έγινε το 2010 έδειξε ότι οι γυναίκες που πίνουν έστω και μια κούπα τσάι ημερησίως έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών.

Τα αντίθετα (αμφιλεγόμενα) αποτελέσματα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περυσινή μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης έδωσε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε τη σχέση της κατανάλωσης τσαγιού με τον καρκίνο. Οι ερευνητές μελέτησαν την πορεία της υγείας έξι χιλιάδων ανδρών στη διάρκεια 37 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φανατικοί του τσαγιού -  όσοι πίνουν επτά και περισσότερες κούπες τσάι ημερησίως - έχουν 50% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σχέση με όσους καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες τσαγιού.
Οι ερευνητές υπογράμμιζαν όμως ότι δεν ήταν βέβαιοι αν το τσάι ήταν ο επιβαρυντικός παράγοντας ή αν απλά οι φανατικοί του τσαγιού έφταναν σε μεγάλες ηλικίες στις οποίες ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται ούτως ή άλλως συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου