Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Νέα πάμφθηνα διαλυτικά για πετρελαιοκηλίδες και διαρροές υγρών χημικών

Επιστήμονες από τη Σλοβενία ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μια πετρελαιοκηλίδα για επιστημονικούς λόγους. Στο λιμάνι Κόπερ, θέλουν να κάνουν μια δοκιμή ενός νέου διαλυτικού που είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικό. Το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να συλλέξει το 99% του πετρελαίου από την επιφάνεια του νερού.


Το νέο διαλυτικό προέρχεται από αποξηραμένη λάσπη χαρτοπολτού. Αυτή η οργανική χημική ένωση είναι στην ουσία ένα προϊόν αποβλήτων από τα εργοστάσια ανακύκλωσης χάρτου. Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει περισσότερους από έξι εκατομμύρια τόνους αποξηραμένης λάσπης από χαρτοπολτό και μέχρι πρόσφατα όλοι θεωρούσαν αυτά τα υπολείμματα άχρηστα απόβλητα.

Ο Φρανκ Σερνέκ,από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Τεχνολογίας του Κόπερ στη Σλοβενία, ήθελε να εξακριβώσει, πώς μπορεί να μετατρέψει αυτή τη λάσπη σε ένα χρήσιμο προϊόν. Στο εργαστήριο κατανόησε τις εντυπωσιακές δυνατότητες του νέου διαλυτικού. Το υλικό έχει την ικανότητα να απορροφήσει ποσότητες υγρών, τέσσερις φορές το βάρος του, δηλαδή έχει την ίδια δύναμη με τα συμβατικά διαλυτικά. Αλλά είναι σημαντικά πιο φτηνό από τις υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις.
Και σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο στις πετρελαιοκηλίδες στο νερό.

Ο Φρανκ Σερνέκ παρουσιάζει πώς τα βενζινάδικα μπορούν να επωφεληθούν και αυτά από το υλικό: «Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για διαρροές υγρών, με διαφορετικές χημικές ιδιότητες. Η χρήση του συνίσταται σε βενζινάδικα και βασικά οπουδήποτε αλλού μπορούν να συμβούν διαρροές. Η αποτελεσματικότητά του είναι εντυπωσιακή. Σε σύγκριση με τα άλλα προϊόντα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερες ποσότητες για να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα».
 
Οι δυνατότητες του νέου διαλυτικού είναι τεράστιες. Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι περισσότερο από το 1/4 της αποξηραμένης λάσπης θα χρησιμοποιηθεί για το νέο διαλυτικό.

euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου