Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Νέες ανακαλύψεις στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Σύμφωνα με την Guardian, μια ομάδα δυτών έχουν επιστρέψει στην περιοχή του αρχαίου ναυαγίου στο νησί των Αντικυθήρων και έχουν βρει διάφορα αντικείμενα διάσπαρτα στον βυθό της θάλασσας.

Προς το παρόν αναφέρουν την ανακάλυψη μερικών διατηρημένων αγγείων, της άγκυρας του πλοίου και κάποιων χάλκινων αντικειμένων που δεν έχουν προσδιοριστεί. Η ομάδα πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες αντικείμενα θαμμένα στον βυθό.


Το ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα π.Χ., αποτέλεσε μια φοβερή ανακάλυψη όταν σφουγγαράδες αλίευσαν ευρήματα του στις αρχές του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στα κοσμήματα, τα όπλα και τα αγάλματα βρέθηκαν και τα ερείπια μιας μυστηριώδους συσκευής ρολογιού, που ονομάστηκε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Χαρακτηριστικά η μεγάλη έκθεση, με τα ευρήματα του ναυαγίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σημειώνει ρεκόρ επισκεψιμότητας

Έπειτα από την σύντομη έρευνα του υποθαλάσσιου εξερευνητή Ζακ Κουστώ το 1970 (που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ  Diving for Roman Plunder) κανείς δεν είχε ξανά επισκεφθεί το ναυάγιο με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί διάφορες εικασίες για το τι άλλοι θησαυροί μπορεί να υπάρχουν εκεί κάτω.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μια ομάδα δυτών με επικεφαλής τον Μπρένταν Φόλεϊ από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και την Αγγελική Σίμωση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, επέστρεψαν για ενδελεχή έρευνα. Η αποστολή χρησιμοποίησε υποβρύχια οχήματα και ψηφιακές κάμερες που παραπέμπουν στο στυλ του Τζέιμς Μποντ.

Στο φως ήρθαν και δεκάδες ακανόνιστα σφαιρικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυάγιο. Μοιάζουν με μικρούς βράχους, όμως περιέχουν μπρούντζινα στοιχεία. Επειδή τα έργα τέχνης βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χώρο που ερευνήθηκε από τον Κουστώ, δεν αποκλείουν πως υπήρχε και δεύτερο ναυάγιο, περίπου την ίδια ημερομηνία με το αρχικό ναυάγιο και ίσως μέρος του ίδιου στόλου. Για το λόγο αυτό η αποστολή θα επιστρέψει στο σημείο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θέλουν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν ανιχνευτές μετάλλων για να χαρτογραφηθεί η κατανομή των μεταλλικών και κεραμικών αντικειμένων που έχουν θαφτεί κάτω από την επιφάνεια, καθώς επίσης να σκάψουν και μερικές τάφρους.

Ο Κουστώ έκανε ανασκαφές μόνο σε μερικά τετραγωνικά μέτρα του χώρου, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να αποκαλύψει περισσότερα από διακόσια είδη, συμπεριλαμβανομένων κοσμήματα, νομίσματα και μικρά χάλκινα αγάλματα. Κι ενώ οι προηγούμενες επισκέψεις στο ναυάγιο ήταν περισσότερο αποστολές διάσωσης, η σημερινή αποστολή λέει ότι θέλει να διενεργήσει μια συστηματική, επιστημονική ανασκαφή του χώρου του ναυαγίου, αν μπορέσουν να βρουν κάποιον για να τον υποστηρίξει οικονομικά.


Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου