Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Οθόνες με ολογράμματα για φορητές συσκευές

Μπορεί οι οθόνες που παράγουν ολογράμματα να φαντάζουν ακόμα ως μακρινή προοπτική, αλλά πιθανότητα να πρόκειται για κάτι που θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής ζωής στο κοντινό μέλλον- και μάλιστα, για φορητές συσκευές.

Ερευνητές των Hewlett Packard Labs  ανέπτυξαν πρωτότυπα οθονών που είναι σε θέση να προβάλουν τρισδιάστατες εικόνες και βίντεο σε φορητές συσκευές όπως  smartphones, tablets, και ενδεχομένως «έξυπνα» κινητά όπως αυτά που αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα από εταιρείες- κολοσσούς, όπως η Apple  και η Samsung.


Όπως εξήγησε ο Ντέιβιντ Φάταλ, φυσικός της HP, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο χρήστης βλέπει το αντικείμενο να προβάλλεται σε απόσταση ενός εκατοστού, μπροστά ή κάτω από την οθόνη, ενώ είναι σε θέση να γείρει τη συσκευή ανάλογα, εάν θέλει να δει το προβαλλόμενο αντικείμενο υπό διαφορετική γωνία.

YOUTUBE/HITECHNOVOSTIRU
Λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα ,καθώς και εικόνες, δημοσιεύθηκαν στο Nature. Η ταχύτητα των animations είναι 30 frames per second, όπως και στις τηλεοράσεις. Ωστόσο, η εν λόγω τεχνολογία μάλλον θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της σε συσκευές της ΗΡ, καθώς χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη για να μπορέσει να μεταφερθεί σε οθόνες φορητών μηχανημάτων όπως τα tablets. Η εν λόγω τεχνολογία ουσιαστικά αποτελεί τροποποίηση της «συμβατικής» πλέον οθόνης υγρών κρυστάλλων (LCD- liquid crystal display). Το «κλειδί» της όλης υπόθεσης είναι η δημιουργία μιας οθόνης «multiview», που αναπαράγει τις ακτίνες φωτός που αντανακλώνται από ένα αντικείμενο από κάθε δυνατή γωνία. Η οθόνη της HP χρησιμοποιεί μία νανοτεχνολογική τεχνική που ο Φάταλ αποκάλεσε «directional pixels» για να εκπέμψει φως σε διάφορες κατευθύνσεις.
Οι ερευνητές της ΗΡ έδειξαν πως είναι σε θέση να προβάλουν στατικές εικόνες με 200 διαφορετικές οπτικές γωνίες, ή βίντεο με 64 οπτικές γωνίες και 30 frames per second.
Η τεχνολογία θεωρείται πως κάποια στιγμή θα βρεθεί στις φορητές συσκευές, καθώς στην ουσία είναι μία τροποποιημένη LCD και, σε συνδυασμό με την τεχνολογία αναγνώρισης χειρονομιών, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο των οθονών, δίνοντας έναν αέρα επιστημονικής φαντασίας στην χρήση κατά τα άλλα καθημερινών ψηφιακών συσκευών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου