Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ζωή στον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης εμφανίζει αφθονία μικροβιακής δραστηριότητας.

Η Τάφρος των Μαριανών βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό, στα ανοιχτά των Μαριάνων νήσων και μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον για τη διατήρηση ζωής. Η τάφρος έχει μήκος 2.550 χιλιόμετρα αλλά μόνο 69 χιλιόμετρα πλάτος, ενώ η πίεση στον πυθμένα της είναι περισσότερο από χίλιες φορές μεγαλύτερη από ότι στην επιφάνεια της θάλασσας. Το μέγιστο γνωστό βάθος της είναι 10.911 με 10.971 μέτρα, ενώ το υψηλότερο σημείο της Γης, η κορυφή Έβερεστ, έχει ύψος 8.848 μέτρα.


Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί στις ήδη αρκετές ενδείξεις ότι συγκεκριμένα είδη οργανισμών έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν κάτω από τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στον πυθμένα της τάφρου. Σύμφωνα με το μέλος της ερευνητικής ομάδας δρ. Ρόμπερτ Τέρνεγουιτς, «τα βαθύτερα μέρη των βαθέων θαλασσών είναι κάθε άλλο από νεκρές ζώνες».

Το 2010, μη επανδρωμένα υποβρύχια συνέλεξαν δείγματα από τα ιζήματα του πυθμένα της τάφρου, των οποίων η ανάλυση των επιπέδων οξυγόνου έδειξε την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μικροβίων. «Τα μικρόβια αυτά αναπνέουν όπως εμείς. Η κατανάλωση οξυγόνου είναι μία έμμεση μέτρηση της δραστηριότητας τους», δήλωσε ο Τέρνεγουιτς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι αυτοί οι πρωτόγονοι, μονοκύτταροι οργανισμοί ήταν δύο φορές πιο ενεργοί στον πυθμένα της τάφρου παρά σε βάθος έξι χιλιομέτρων. Ο λόγος για αυτό το φαινόμενο πιθανότατα έγκειται στην ύπαρξη σχετικής πληθώρας θρεπτικών ουσιών. Ένας μεγάλος αριθμός νεκρών φυτών και οργανισμών καταλήγει στο βυθό από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται στα τοιχώματα της τάφρου.

Σύμφωνα με τον Τέρνεγουιτς, ο όγκος του υλικού που συσσωρεύεται στον πυθμένα είναι τόσο υψηλός που δεν αποκλείεται να συμβάλλει στον κύκλο του άνθρακα και επομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του παγκοσμίου κλίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάσημος σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον καταδύθηκε με υποβρύχιο στην τάφρο το 2012 σε ιδιωτική αποστολή, όντας ο πρώτος άνθρωπος που την επισκέφθηκε  τα τελευταία 50 χρόνια. Σύμφωνα με τον Κάμερον, ο πυθμένας ήταν άγονος και απόκοσμος, όμως μαζί με την ομάδα του ανακάλυψαν γιγάντιες αμοιβάδες και αμφίποδα παρόμοια με γαρίδες. Η αποστολή του Κάμερον καταγράφηκε και θα κυκλοφορήσει ως τρισδιάστατο ντοκυμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου