Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η μετακόμιση ενός κάκτου

Οι κάκτοι αναπτύσσονται αργά και σπάνια χρειάζονται μεταφύτευση. Όταν όμως έρθει εκείνη η ώρα, πρέπει να ξέρετε ακριβώς πώς να την κάνετε.

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Tο πρώτο βασικό είναι να αναγνωρίσετε πότε ένας κάκτος πρέπει να μεταφυτευθεί. Υπάρχουν κάποια σημάδια για αυτό:
  • Το φυτό έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και μοιάζει σαν να είναι έτοιμο να «εκραγεί» έξω από την γλάστρα του.
  • Η γλάστρα έχει γεμίσει ζιζάνια (αγριόχορτα).
  • Οι ρίζες «ασφυκτιούν» μέσα στην γλάστρα.
  • Το νερό παραμένει στην επιφάνεια του χώματος για πολλή ώρα μετά το πότισμα.

Πώς γίνεται:

  1. Καλύψτε την τρύπα αποστράγγισης της νέας γλάστρας με χαλίκι, ώστε το νερό να μη χάνεται, και ρίξτε το νέο μείγμα χώματος (μέχρι πάνω από τη μέση της γλάστρας).
  2. Βάλτε την παλιά γλάστρα με τον κάκτο σε μια συμπαγή επιφάνεια. Γείρετε την γλάστρα στο πλάι, προσέχοντας να μην τραυματίσετε τα αγκάθια. Για αυτό μπορείτε να έχετε απλώσει στο σημείο ένα μεγάλο μαλακό πανί, όπου θα ακουμπήσει ελαφρώς ο κάκτος. Χτυπήστε το χείλος της γλάστρας πάνω στην επιφάνεια. Πιθανότατα ο κάκτος να γλιστρήσει σχεδόν μόνος του προς τα έξω, σε ένα κομμάτι. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε ένα μικρό φτυαράκι για να βοηθήσετε την μπάλα χώματος να βγει.
  3. Αν ο κάκτος είχε μείνει για καιρό στριμωγμένος στην γλάστρα, οι ρίζες δεν θα τρέφοντας επαρκώς. Για αυτό, είναι καλό να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε ένα μέρος από τη βάση της μπάλας χώματος, με ένα σκαλιστήρι, χωρίς όμως να τραυματίσετε τις ρίζες που θα μείνουν στο φυτό.
  4. Κάντε μία τρύπα στο κέντρο της νέας γλάστρας, τόσο μεγάλη ώστε να χωρά η μπάλα χώματος με τις ρίζες. Τοποθετήστε το φυτό, έχοντας ως στόχο το πάνω μέρος των ριζών να βρίσκεται ±3 εκ. κάτω από το χείλος της γλάστρας. Αν ο κάκτος μπει πολύ χαμηλά, απλά σηκώστε τον και προσθέστε χώμα. Αν βρίσκεται πολύ ψηλά, αφαιρέστε χώμα και ξαναβάλτε το φυτό.
  5. Λόγω των αγκαθιών, είναι δύσκολο να πιέσετε το χώμα με τα δάχτυλά σας. Για αυτό χρησιμοποιήστε πετραδάκια για να το κάνετε, βάζοντάς τα ολόγυρα από το φυτό. Αφήστε τα εκεί να διακοσμούν την γλάστρα.

Tips

  • Προτού ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε το κατάλληλο μείγμα χώματος (για κάκτους), την κατάλληλη γλάστρα (σίγουρα μεγαλύτερη από την προηγούμενη) και τα κατάλληλα εργαλεία.
  • Επειδή οι κάκτοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακανθώδεις, είναι απαραίτητο να φοράτε δερμάτινα γάντια κήπου για να τους μεταχειριστείτε.
  • Αμέσως μετά τη μεταφύτευση, προσφέρετε στον κάκτο σας ένα αναζωογονητικό ντους με νερό, που θα βοηθήσει και το χώμα να «κάτσει». Για τη συνέχεια, επίσης απαραίτητο το άπλετο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου