Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η έλλειψη ύπνου στοιχίζει ακριβά στις γυναίκες

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από ό, τι τους άνδρες, τόσο από πλευράς διάθεσης όσο και από πλευράς υγείας υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.


Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Ντιούκ, στη Βόρεια Καρολίνα, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που σημαίνει ότι οποιεσδήποτε «εκπτώσεις» υπό μορφή ωρών τους κοστίζουν τελικά πολύ ακριβά.


Υπνος γένους θηλυκού
Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ειδικοί είδαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνταν επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέρα από επιθετική διάθεση, εμφάνιζαν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων συγκριτικά με το έτερό τους ήμισυ. Είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλικό, ενώ και οι φλεγμονώδεις δείκτες εμφανίζονταν ιδιαίτερα ανεβασμένοι.
Αντίθετα, οι άνδρες δεν φάνηκε να επηρεάζονται ιδιαίτερα από την έλλειψη ύπνου, ούτε ψυχολογικά αλλά ούτε και σωματικά.
«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνταν επαρκώς εμφάνιζαν συχνότερα κατάθλιψη και έτειναν να είναι πιο επιθετικές ειδικά κατά τις πρωινές ώρες» υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα ύπνου δρ Μάικλ Μπρους.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που ο νυχτερινός ύπνος είναι «κουτσουρεμένος», μπορούμε απλά να παίρνουμε μικρούς υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Η διάρκειά τους ωστόσο, θα πρέπει να περιορίζεται στα 25 ή στα 90 λεπτά, καθώς οποιαδήποτε άλλη διάρκεια θα μας προσέθετε ακόμη μεγαλύτερη υπνηλία» αναφέρει ο ίδιος.

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον οργανισμό μας, καθώς πρόκειται για το διάστημα κατά το οποίο μπαίνει στο… «συνεργείο». «Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να ταξινομήσει τις πληροφορίες που έχει καταγράψει κατά τη διάρκεια της ημέρας και να “επιδιορθώσει” ό,τι χρειάζεται» εξηγεί ο καθηγητής Τζιμ Χορν, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας για τον Υπνο από το Πανεπιστήμιο Λόουμπόροου, στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκεφαλικός φλοιός – ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία της σκέψης, τη μνήμη, τον λόγο κ.ά. – αποσυνδέεται από τις αισθήσεις και μπαίνει σε mode ανάκτησης Όσο περισσότερο κουράζουμε τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο χρειάζεται να μπει στην κατάσταση αυτή, η οποία μεταφράζεται σε περισσότερο ύπνο» προσθέτει ο καθηγητής.

«Οι γυναίκες τείνουν να διαχειρίζονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking) και είναι ιδιαίτερα ευέλικτες, οπότε “κουράζουν” περισσότερο τον εγκέφαλό τους και για τον λόγο αυτόν χρειάζονται περισσότερο ύπνο. Ένας άνδρας επίσης ο οποίος έχει μια απαιτητική θέση, ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερο ύπνο από έναν μέσο άνδρα – αλλά και πάλι όχι περισσότερο από μια γυναίκα» καταλήγει ο δρ Χορν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου