Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Πάρτε τα δεδοµένα σας από την Google

Οι δεκάδες υπηρεσίες της Google πλέον µπορούν να γίνουν εύκολα backup για το λογαριασµό σας
Οι υπηρεσίες της Google είναι πολλές, εύχρηστες –συνήθως– και τις έχουν επιλέξει εκατοµµύρια χρήστες στον πλανήτη για τις καθηµερινές τους ανάγκες.

Η χρήση τους, όµως, "γεννά", εκ των πραγµάτων, έναν µεγάλο όγκο δεδοµένων τα οποία καλείται ο χρήστης να διαχειριστεί. Εδώ και µερικά χρόνια υπάρχει στην Google µια οµάδα µε έναν και µοναδικό στόχο: να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες, µε σχετική ευκολία, να διαχειρίζονται τα δεδοµένα που προκύπτουν από τη χρήση των υπηρεσιών της εταιρείας. Αυτό σηµαίνει ευκολότερη µεταφορά των δεδοµένων από και προς αυτές.


GOOGLE TAKEOUT
Η πρώτη υπηρεσία που ανακοινώθηκε επίσηµα από την Google, ως αποτέλεσµα της δουλειάς αυτής της οµάδας, είναι το Google Takeout [Δωρεάν, www.google.com/takeout] και η παρουσίασή του έγινε µε ένα χιουµοριστικό video [tinyurl.com/3mgjp2q] από το Data Liberation Front [www.dataliberation.org] [εικ. 1]. Σε αυτό το site θα βρείτε αρκετές πληροφορίες για όλα τα προϊόντα της Google και πώς µπορείτε να διαχειριστείτε τα δεδοµένα που προκύπτουν από αυτά. Κάνετε login όπως και σε κάθε άλλη υπηρεσία της Google µε τα στοιχεία του Google account που διαθέτετε. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, το Google Takeout υποστήριζε το Buzz, το Picasa Web Albums, το Contacts and Circles, το Stream και το Profile. Η Google υπόσχεται ότι σύντοµα θα προστεθούν επιπλέον προϊόντα στην υπηρεσία, αυξάνοντας τη χρηστικότητά της.

ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ
Κατά την είσοδό σας στο Google Takeout θα βρεθείτε στην κεντρική οθόνη, που είναι πολύ λιτή και δε θα σας µπερδέψει σε καµία περίπτωση. Εκεί έχετε τη δυνατότητα να επιλέξτε το πλήκτρο που βρίσκεται κάτω αριστερά, Create Archive, το οποίο θα σας οδηγήσει σε νέα οθόνη. Τότε θα δείτε την υπηρεσία σε πραγµατικό χρόνο να δηµιουργεί το archive που ζητήσατε [εικ. 2] . Στην κεντρική σελίδα πατήστε το Choose services και θα ανοίξει µια νέα οθόνη. Εκεί, κάτω από το Select a service, θα βρείτε όλες τις διαθέσιµες υπηρεσίες για να διαλέξετε, είτε συνδυαστικά είτε µεµονωµένα, για ποιες θα γίνει το archive. Όπως µπορείτε να δείτε και στην εικ. 3, επιλέξαµε το Contacts and Circles και το Profile. Μετά από σύντοµη επεξεργασία το Google Takeout µάς ενηµερώνει, πριν ξεκινήσει η διαδικασία, για το µέγεθος αλλά και τον αριθµό των αρχείων που θα δηµιουργηθούν. Επιπλέον, µας δείχνει γραφικά το ποσοστό µεγέθους που καταλαµβάνει κάθε υπηρεσία ξεχωριστά. Στην περίπτωσή µας τα ποσοστά είναι 96% και 4% αντίστοιχα για τις δύο υπηρεσίες που έχουµε επιλέξει. Μόλις ολοκληρώσετε τις επιλογές σας, πατήστε το Create Archive και θα εµφανιστούν στη νέα σελίδα Downloads. Για κάθε πακέτο επιλογών που έχετε δηµιουργήσει, θα δείτε και µια ξεχωριστή αναφορά, κάτω από την οποία υπάρχει το πλήκτρο Download για να κατεβάσετε τα αρχεία. Επιλέξτε το και θα κατεβάσετε τα αρχεία συµπιεσµένα σε ένα αρχείο zip, τόσο απλά!
Γ. Αρβανιτίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου