Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Sherpaa: Online…ιατρείο

Ο δρ. Τζέι Πάρκινσον, 37 χρονών, είναι ιδρυτής μίας πρωτοποριακής startup υπηρεσίας, της Sherpaa. Στην εποχή της εξάπλωσης του Ίντερνετ και των εφαρμογών, αποφάσισε να πάει ένα (ή και περισσότερα) βήματα παραπέρα: το Sherpaa δεν είναι μία νέα ιστοσελίδα, εφαρμογή ή κοινωνικό δίκτυο, αλλά κάτι παραπάνω- ένα «εικονικό», online ιατρείο, όπου οι ασθενείς εξετάζονται μέσω email και γραπτών μηνυμάτων.


Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Πάρκινσον δηλώνει πως «χρησιμοποιούμε το Ίντερνετ για να επανεφεύρουμε την υγειονομική περίθαλψη». Ο χρήστης που αντιλαμβάνεται κάποιο σύμπτωμα (π.χ ένα εξάνθημα ή έναν ερεθισμό) επικοινωνεί με το «ιατρείο» και στη συνέχεια ακολουθεί η «εξέταση» με ερωτήσεις μέσω email. Ακολούθως, ο ασθενής πηγαίνει στο φαρμακείο για να πάρει τα φάρμακά του.

Στο πλαίσιο του project συνεργάζονται μεγάλα ονόματα του χώρου της τεχνολογίας, όπως το Tumblr, το Skillshare, το General Assembly και το Hard Candy Shell. Όπως λέει στους Times ο Πάρκινσον, «είμαστε ‘προηγμένοι’ τεχνολογικά γιατροί, για ‘προηγμένους’ τεχνολογικά ασθενείς».

Ο δρ. Πάρκινσον έχει δραστηριοποηθεί έντονα στο χώρο της ιατρικής «επόμενης γενιάς», επανεξετάζοντας το μοντέλο της ιατρικής περίθαλψης στον 21ο αιώνα. Ξεκινώντας με ένα blog, ο Πάρκινσον προσκαλούσε τους ασθενείς να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω γραπτού μηνύματος ή email, ενώ, εάν ήταν απαραίτητη συνάντηση, κανονιζόταν επίσκεψή του ή συνάντηση σε κάποιο χώρο (όπως μία καφετέρια). Αν και υπήρξαν αντιδράσεις, αυτές λειτούργησαν υπέρ του, καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι επισκέψεις.

Η Sherpaa, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2012, συνεργάζεται κυρίως με εταιρείες, έχει οκτώ εργαζομένους (στους οποίους περιλαμβάνονται και δύο γιατροί) και 500 πελάτες από 30 εταιρείες. Στο δίκτυό της περιλαμβάνονται ειδικοί, στους οποίους και προωθούνται οι πελάτες. Βασικό πλεονέκτημά της υπηρεσίας, όπως προωθείται, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων (μέχρι 4.000 δολάρια ανά εργαζόμενο το έτος),καθώς η χρέωση ανά εργαζόμενο για μία εταιρεία είναι 50 δολάρια το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου