Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Ιδέες για πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Το Πρωτομαγιάτικο άνθινο στεφάνι είναι ένα μοναδικό έθιμο που αφενός μας συνδέει με την αρχαιοελληνική παράδοση του εορτασμού για την έλευση της Άνοιξης, αφετέρου μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία για μια μεγάλη και εποικοδομητική βόλτα στη φύση.

 Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ του με κατασκευές, είναι εύκολο να φτιάξει μια πανέμορφη σύνθεση για να στολίσει το μπαλκόνι του σπιτιού του και να τηρήσει την παράδοση, καθώς αυτό που θα κλέψει τις εντυπώσεις είναι τα υπέροχα πραγματικά λουλούδια και φυτά που υπάρχουν στην ελληνική φύση. Τρεις εύκολους τρόπους κατασκευής του στεφανιού δίνω παρακάτω: Πρώτος τρόπος
To στεφάνι αυτό κατασκευάζεται από δύο συρμάτινες κρεμάστρες (σαν αυτές που μας δίνουν τα καθαριστήρια) και  λουλουδάκια του αγρού.
Η διαδικασία
Τεντώνουμε τις δύο κρεμάστρες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζουν δύο κύκλους. Το άγκιστρο στο πάνω μέρος θα χρησιμεύσει σαν κρέμασμα για το στεφάνι.

 Ενώνουμε τις κρεμάστρες σε όλη τους την περιφέρεια με χαρτοταινία καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και το σύρμα.Στη συνέχεια αρχίζουμε να δένουμε με κλωστή τα λουλούδια με τον τρόπο που φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο (φροντίζουμε τα λουλούδια να έχουν σχετικά μακρύ κοτσάνι).
Καλύπτουμε το άγκιστρο με έναν ωραίο φιόγκο και είναι έτοιμο να το κρεμάσουμε!


 (τα σχέδια από το www.save-on-crafts.com)

Δεύτερος τρόπος
Άλλη ιδέα και πολύ εύκολη επίσης, με την προϋπόθεση ότι έχουμε βγει σε μια ωραία εξοχή με πολλά δέντρα και λουλούδια, είναι να βρούμε κάποιο δέντρο με γυμνά ή και όχι, ευλύγιστα κλαδιά, να κόψουμε ένα αρκετά μακρύ, ώστε να σχηματίζει ένα αρκετά μεγάλο κύκλο. Στερεώνουμε τον κύκλο με κλωστή και στερεώνουμε επίσης με κλωστή τα λουλούδια όπως και στον πρώτο τρόπο. Αν τα κλαδιά έχουν και φύλλα, ακόμα καλύτερα: έχουμε έτοιμη και την πρασινάδα για το στεφάνι.
Με αυτόν τον τρόπο έφτιαξα πρόπερσι με μαργαγίτες και λιλά παπαρούνες το παρακάτω στεφάνι:
 Εδώ έχω χρησιμοποίησα μια πλούσια πρασινάδα-κλαδί και μαργαρίτες, καθώς και αυτά τα πανέμορφα κόκκινα λουλούδια που η γιαγιά μου τα έλεγε βιόλες και τα είχε πάντοτε σε διάφορα χρώματα στην αυλή της...

Τρίτος τρόπος 
Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε κλαδί ή πολλά λουλούδια έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και ένα έτοιμο στεφάνι από φελιζόλ ή κλαδιά. Το στολίζουμε με ύφασμα, κορδέλες και μερικά λουλούδια και τουλάχιστον έχουμε κρατήσει το έθιμο!

Αυτό έκανα πέρυσι που ενώ περάσαμε υπέροχα και  κάναμε μια μεγάλη βόλτα στην εξοχή, εντούτοις δεν καταφέραμε να βρούμε πολλά λουλούδια εκτός από μαργαρίτες βέβαια που έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή.

 Τέλος, αν δεν μπορούμε για οποιοδήποτε λόγο να βγούμε στην εξοχή και να μαζέψουμε λουλούδια, αλλά θέλουμε να τηρήσουμε το έθιμο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα από τα παρακάτω στεφάνια με χαρτιά scrapbooking


 Από χάρτινα λουλούδια είναι και το παρακάτω στεφάνι της Shannon
ενώ στο επόμενο τα λουλούδια είναι φτιαγμένα από τσόχα (δείτε εδώ οδηγίες για το πώς φτιάχνονται τα λουλούδια αυτά)

 Δείτε

Καλή επιτυχία σε ό,τι φτιάξετε και καλά να περάσετε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου