Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο στον ουρανό... του Σαν Φρανσίσκο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επαναστατική πτήση πάνω από το Σαν Φρανσίσκο, του πρώτου αεροσκάφους που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.
  Το Solar Impulse, όπως λέγεται το αεροσκάφος, δοκίμασε τις δυνάμεις του ενόψει μιας μεγαλύτερης δοκιμασίας. Τον ερχόμενο μήνα, θα επιχειρήσει να ταξιδέψει πάνω από ολόκληρη την Αμερική θέλοντας να αποδείξει με τον τρόπο αυτόν, το πόσο ωφέλιμη μπορεί να αποδειχτεί στο μέλλον η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, με την ανάπτυξη των κατάλληλων τεχνολογιών.


Το αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από μία ελβετική εταιρεία, πέταξε ένα χιλιόμετρο πάνω από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Κατά μήκος των φτερών του, που η έκτασή τους ανέρχεται στα 63 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκονται τοποθετημένα 12.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα που τροφοδοτούν τις μπαταρίες του . Από εκεί προέρχεται η προωστική δύναμη που του χαρίζει ταχύτητα 40 μιλίων την ώρα.

«Είναι ένα μυθικό βήμα στην εξέλιξη της αεροπλοϊας», ανέφερε ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ που είναι ένας από τους πιλότους και κατασκευαστές του αεροσκάφους. «Τηρουμένων των αναλογιών, η πτήση του Solar Impulse αντιστοιχεί στις προσπάθειες που έκαναν μεταξύ του 1915 και 1920 οι αεροπλόοι για να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς ενδιάμεσο σταθμό».

Το αεροσκάφος ζυγίζει όσο ένα οικογενειακό αυτοκίνητο και όσο ο ήλιος «βλέπει» τα φτερά του, μπορεί να πετά ασταμάτητα. Σκούρα θα τα βρεί μόνο αν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος και οι ακτίνες του ήλιου αδυνατούν να τροφοδοτήσουν τα φωτοβολταϊκά του κύτταρα.

Η εταιρεία που το κατασκεύασε λέει πως σε δύο χρόνια, το αεροσκάφος θα είναι σε θέση να κάνει τον «περίπλου» της Γης μόνο και μόνο με τη βοήθεια του ήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου