Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Οι οθόνες που θα βλέπεις και θα… μυρίζεις

Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία η οποία επιτρέπει σε μια οθόνη όχι μόνο να προβάλλει εικόνες αλλά και να διαχέει οσμές στο περιβάλλον. Ετσι αν σε ένα κατάστημα μια οθόνη διαφημίζει κάποιο είδος καφέ, όσοι περνούν δίπλα της ή στέκονται κοντά της θα μυρίζουν αυτόν τον καφέ.


Η οθόνη των οσμών
Την τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Γεωργίας και Τεχνολογίας στο Τόκιο και εφαρμόζεται σε οθόνες LCD. Σφαιρίδια με αεριοποιημένο τζελ τοποθετούνται στις τέσσερις γωνίες τις οθόνης. Σε κάθε γωνία υπάρχει ένας μικροσκοπικός αεραγωγός μέσα από τον οποίον διαχέεται το άρωμα του τζελ στο περιβάλλον. Ο μηχανισμός διαθέτει επίσης μικροσκοπικούς ανεμιστήρες που ελέγχουν την ένταση αλλά και την κατεύθυνση των οσμών τις οποίες μπορούν να «στρέψουν» σε διάφορα σημεία.

Με αυτό τον τρόπο, αν υποθέσουμε ότι κάποιος κοιτάζει μια οθόνη που δείχνει μια κούπα καφέ, θα νομίζει ότι το άρωμα του καφέ βγαίνει πραγματικά μέσα από την κούπα. Προς το παρόν ο μηχανισμός μπορεί να διαχέει μόνο μια οσμή αλλά οι ερευνητές προσπαθούν ήδη να αναβαθμίσουν το σύστημα ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται περισσότερες.

Μια οθόνη με ενσωματωμένη τη νέα τεχνολογία παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες σε συνέδριο εικονικής πραγματικότητας στη Φλόριδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου