Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

8 λάθη που επιδεινώνουν το πρόβλημα της ακμής

Στην αντιμετώπιση της ακμής είναι πολύ εύκολο να γίνουν λάθη που θα δυσκολέψουν την θεραπεία και μπορεί να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Οι ειδικοί, λοιπόν, σημειώνουν τα πιο συνηθισμένα λάθη:

 1) Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι να μην χρησιμοποιείται μια θεραπεία για αρκετά μεγάλο διάστημα. Το δέρμα αντιδρά με αργό ρυθμό στις θεραπείες. Ακόμα κι αν η ακμή προκληθεί γρήγορα, απαιτείται αρκετός χρόνος για να θεραπευτεί. Η θεραπεία συνήθως χρειάζεται από 6 έως 12 εβδομάδες, σύμφωνα με την Barbara R. Reed, καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Η April W. Armstrong, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συμβουλεύει τους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν ένα προιόν για ένα μήνα και αν παρατηρήσουν οποιαδήποτε βελτίωση να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν
2)  Ένα λάθος ακόμα που κάνουν συχνά οι ασθενείς είναι ότι χρησιμοποιούν πολλά προϊόντα ταυτόχρονα. Συχνά, όταν δεν βλέπουν αποτελέσματα από ένα προϊόν τις πρώτες μέρες, αρχίζουν να χρησιμοποιούν διάφορα προϊόντα και να τα εγκαταλείπουν αν δεν δουν αποτελέσματα σε μια-δύο μέρες. Επίσης, προσθέτουν το ένα προϊόν πάνω στο άλλο. Καμιά φορά τα προϊόντα αυτά προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα και μεγαλύτερο πρόβλημα στον ασθενή.
3)  Μια ακόμα συνηθισμένη λάθος κίνηση όσων προσπαθούν να θεραπεύσουν την ακμή τους είναι ότι πλένουν υπερβολικά το δέρμα τους. Αντιθέτως, το δέρμα πρέπει να πλένεται με ένα καθαριστικό με ισορροπημένο ph, που δεν ερεθίζει και μειώνει την φλεγμονή. Είναι επίσης σημαντικό το δέρμα να ξεπλένεται καλά, καθώς το υπόλειμμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.
4)Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν τα λάθος προϊόντα για δέρμα με τάση για ακμή. Σκληρά καθαριστικά, αλκαλικά σαπούνια και προϊόντα βασισμένα στο αλκοόλ μπορεί να χειροτερέψουν την ακμή. Η Reed σημειώνει πως συμβουλεύει τους ασθενείς να ψάξουν για προϊόντα που δεν δημιουργούν μαύρα στίγματα και για προϊόντα που είναι ειδικά για επιδερμίδες με τάση για ακμή. Υπάρχουν συστατικά που εντοπίζονται σε προϊόντα, όπως καλλυντικά και αντηλιακά,   τα οποία είναι πιο πιθανό να φράσσουν τους πόρους, όπως τα προϊόντα που περιέχουν έλαια.
5)  Ένα κλασσικό λάθος που κάνουν όσοι πάσχουν από ακμή είναι το σπάσιμο των σπυριών. Αυτή η συνήθεια επιμηκύνει τη διάρκεια της θεραπείας και αυξάνει τον κίνδυνο να σημαδευτεί το δέρμα. Η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί και να οδηγήσει σε μεγαλύτερο πρήξιμο και ερυθρότητα.
6) Ένα ακόμα λάθος που γίνεται συχνά είναι ότι οι ασθενείς καθυστερούν πολύ μέχρι να επισκεφτούν έναν δερματολόγο. Είναι απαραίτητο οι ασθενείς να επισκεφτούν έναν γιατρό από τη στιγμή που η ακμή τους επηρεάζει την αυτοεκτίμηση τους, γίνεται επώδυνη ή προκαλεί σημάδια. Οι δερματολόγοι έχουν περισσότερους τρόπους να αντιμετωπίσουν την ακμή ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και μπορούν να ξεχωρίσουν την απλή ακμή από την ροδόχρου, η οποία απαιτεί διαφορετική θεραπεία.
7) Σύνηθες λάθος είναι όταν οι ασθενείς υπερχρησιμοποιούν ή υποχρησιμοποιούν την συνιστώμενη από τον γιατρό τους θεραπεία. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται όπως συνίσταται από τον γιατρό, καθώς η υπέρμετρη χρήση της δεν θα φέρει καλύτερο αποτέλεσμα, παρά μόνο ερυθρότητα και ξηρότητα. Από την άλλη, η μη συνεπής εφαρμογή της θα καθυστερήσει τα πιθανά αποτελέσματα.
8) Ένα ακόμα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι ασθενείς είναι ότι σταματούν την χρήση της θεραπείας μόλις το δέρμα τους καθαρίσει από ακμή. Είναι προτιμότερο να συνεχίζεται η θεραπεία, αλλά με μικρότερη συχνότητα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιούταν δυο φορές τη μέρα, στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιείται μια φορά τη μέρα, έπειτα μέρα παρά μέρα, μετά δύο φορές την εβδομάδα και τέλος να διακοπεί τελείως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου