Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Το "κενό αέρος" στο σακουλάκι με τα πατατάκια είναι άζωτο;

Όλοι μας έχουμε εκνευριστεί κατά καιρούς, όταν ανοίγοντας ένα σακουλάκι με τα αγαπημένα μας τσιπς, διαπιστώνουμε ότι τα πατατάκια καταλαμβάνουν λιγότερο από τη μισή συσκευασία και η υπόλοιπη είναι... αέρας κοπανιστός.

Ορισμένοι μάλιστα έχουν τη συνήθεια να “σκάνε” το σακουλάκι, αντί να το ανοίγουν τραβώντας τις δύο άκρες, αλλά αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο μπορεί να ασχοληθούμε κάποια άλλη φορά...


Το κενό στο σακουλάκι με τα πατατάκια αποτελείται από άζωτο και ο λόγος είναι πως αν ήταν αέρας που περιέχει οξυγόνο, το περιεχόμενο θα αλλοιωνόταν λόγω της χημικής αντίδρασης. Με λίγα λόγια τα πατατάκια δε θα ήταν τραγανά και δε θα είχαν την αγαπημένη μας γεύση.

Μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε μόνοι σας, αφήνοντας μερικά πατατάκια εκτός συσκευασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα δείτε πως θα αλλοιωθούν και δε θα είναι εξίσου φρέσκα...

Κατά τη διαδικασία συσκευασίας, ο αέρας αφαιρείται από τη σακούλα και στη συνέχεια τη γεμίζουν με άζωτο, που εκτός των άλλων λειτουργεί και σαν “μαξιλαράκι ασφαλείας” για να μη γίνονται κομματάκια με το παραμικρό.




Πηγή: about.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου