Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί τυφλοί, μπορούν να ονειρευτούν;

Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί τυφλοί, βεβαίως και ονειρεύονται. Εντούτοις, άνθρωποι που έχουν γεννηθεί τυφλοί ή τυφλώνονται πριν από την ηλικία των πέντε χρονών, ίσως να μην βλέπουν στα όνειρά τους, αν και τα όνειρά τους είναι πολύ πλούσια τόσο σε αφήγηση όσο και σε λεπτομέρειες.


Οι άνθρωποι που χάνουν την όρασή τους μετά την ηλικία των επτά ετών, μπορούν ακόμα να έχουν τα πολύ ζωηρά οπτικά στοιχεία στα όνειρά τους, ακόμα και μετά από 20-30 χρόνια από τότε που απώλεσαν την όρασή τους.

Οι Γρήγορες Μετακινήσεις των Ματιών, ή REMs - σειρά από σπασμωδικές μετακινήσεις των ματιών του ατόμου που κοιμάται - συνοδεύουν τον ύπνο κατά την διάρκεια του ονείρου. Τα μάτια κινούνται, ωσάν ο κοιμώμενος να παρακολουθεί όλες τις σκηνές τις οποίες ονειρεύεται.

Εντούτοις, οι άνθρωποι που είναι εκ γενετής τυφλοί, και αυτοί που έχασαν την όρασή τους, πριν από την ηλικία των πέντε ετών, ίσως στερούνται των REMs, ή εάν τις έχουν, είναι μικρού εύρους.

Εκείνοι που χάνουν την όρασή τους μετά την ηλικία των επτά ετών, συνεχίζουν να έχουν REMs κατά τη διάρκεια του ονείρου. Τέλος, οι τυφλοί τείνουν περισσότερο να ονειρεύονται γνωστές καταστάσεις και γεγονότα και λιγότερο νέες, όπως κάνουν οι άνθρωποι με όραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου