Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ευρώπη και Ρωσία θα αναζητήσουν μαζί ζωή στον Αρη

Οι διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης και της Ρωσίας συμφώνησαν την Πέμπτη να συνεργαστούν σε δύο ρομποτικές αποστολές στον Άρη, οι οποίες έχουν στόχο να διαπιστώσουν αν ο πλανήτης φιλοξενεί ή φιλοξενούσε μικροβιακή ζωή.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ESA αναγκάστηκε να στραφεί στη Ρωσία μετά την περυσινή απόφαση της NASA να αποσυρθεί από την διπλή αποστολή ExoMars, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2016.

Τη θέση της NASA θα πάρει τώρα η αντίστοιχη ρωσική υπηρεσία Roscosmos, η οποία θα προσφέρει τον πύραυλο Proton για την εκτόξευση του σκάφους.

Δύο τα σκέλη της αποστολής

Η αποστολή ExoMars χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο προβλέπει την εκτόξευση ενός δορυφόρου που θα μελετήσει αν τα ίχνη αέριου μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη έχουν μικροβιακή προέλευση. Μαζί με τον δορυφόρο θα εκτοξευτεί μια συσκευή προσεδάφισης, η οποία θα δοκιμάσει τις τεχνολογίες που θα απαιτηθούν στο δεύτερο σκέλος, την εκτόξευση ενός εξάτροχου ρομπότ το 2018.

Το τροχοφόρο ρομπότ, εξοπλισμένο με επτά όργανα, θα αναχωρήσει το 2018. Θα είναι το πρώτο ρομπότ που μπορεί σκάψει σε βάθος δύο μέτρων, προκειμένου να εξετάσει αν το υπέδαφος του Άρη φιλοξενεί μικρόβια που αποφεύγουν τις εχθρικές συνθήκες της επιφάνειας.

To ίδιο το ρομπότ θα αναπτυχθεί από την ESA, ενώ η Roscosmos θα συνεισφέρει με τον πύραυλο εκτόξευσης και την πλατφόρμα με την οποία θα προσεδαφιστεί το όχημα.

Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας την Πέμπτη έρχεται έπειτα από προκαταρκτική συνεννόηση των δύο πλευρών το 2012.

Εξάλλου, η Ευρώπη και η Ρωσία συνεργάζονται ήδη στις διαστημικές επιχειρήσεις τους, με την ESA να χρησιμοποιεί ρωσικούς πυραύλους Soyuz για την εκτόξευση φορτίων από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου