Μάθετε πώς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας… πορσελάνη. Δεν θα πιστεύετε πόσο πολύ μοιάζει στην πραγματική!
Μήλα-μινιατούρες από κρύα πορσελάνη
Ξυλάκι για σουβλάκι
Κοφτερό μαχαίρι
Κοτσάνια από μήλα ή μικρά κλαδάκια
Τι είναι;
Η κρύα πορσελάνη (cold porcelain), όπως ονομάζεται, δεν είναι αληθινή πορσελάνη. Ωστόσο, όταν στεγνώνει και σκληραίνει μοιάζει πολύ με την πραγματική. Δεν ψήνεται, όπως η κανονική, παρά αφήνεται να στεγνώσει στον αέρα. Είναι κατάλληλη για μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς παραμένει ελαφρώς μαλακή, ενώ διαλύεται αν έρθει σε επαφή με το νερό.Βασική συνταγή
Θα χρειαστείτε:- 1 φλιτζάνι κορνφλάουρ
- 1 φλιτζάνι κρύα κόλλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα τύπου ατλακόλ)
- 1 κουταλάκι λάδι σώματος (π.χ. baby oil)
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα αμαμελίδας
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 1/2 φλιτζάνι λευκή μπογιά (PVA)
- Κατσαρόλα
- Κουτάλι
- Πλάστη
Πώς γίνεται
Ξεκινώντας από το κορνφλάουρ, ρίξτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα όσο ζεσταίνεται το μείγμα.Προσοχή: Μην το αφήσετε να βράσει. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά αμέσως μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει και να θυμίζει πηλό με όψη πορσελάνης. Πάρτε όλο το μείγμα στα χέρια σας και ζυμώστε το σε μπάλα. Ανάλογα με τα σχέδια που θέλετε να κάνετε, μπορείτε να ανοίξετε την πορσελάνη σε φύλλο, όπως ακριβώς κάνετε με μία ζύμη. Σε αυτήν την περίπτωση, πασπαλίστε με λίγο κορνφλάουρ την επιφάνεια εργασίας και ξεκινήστε το άνοιγμα. Με τον πλάστη ανοίξτε την μπάλα σε φύλλο πάχους όχι λιγότερο από 5 χλστ., διότι θα σπάει πολύ εύκολα όταν στεγνώσει. Ούτε όμως πολύ παχύ, καθώς θα αργήσει να στεγνώσει. Από εκεί και πέρα, το αξιοποιείτε ποικιλοτρόπως!Μήλα-μινιατούρες από κρύα πορσελάνη
Ξυλάκι για σουβλάκι
Κοφτερό μαχαίρι
Κοτσάνια από μήλα ή μικρά κλαδάκια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου