Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Μύθοι από πορσελάνη

Μάθετε πώς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας… πορσελάνη. Δεν θα πιστεύετε πόσο πολύ μοιάζει στην πραγματική!

Τι είναι;

Η κρύα πορσελάνη (cold porcelain), όπως ονομάζεται, δεν είναι αληθινή πορσελάνη. Ωστόσο, όταν στεγνώνει και σκληραίνει μοιάζει πολύ με την πραγματική. Δεν ψήνεται, όπως η κανονική, παρά αφήνεται να στεγνώσει στον αέρα. Είναι κατάλληλη για μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς παραμένει ελαφρώς μαλακή, ενώ διαλύεται αν έρθει σε επαφή με το νερό.

Βασική συνταγή

Θα χρειαστείτε:
  • 1 φλιτζάνι κορνφλάουρ
  • 1 φλιτζάνι κρύα κόλλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα τύπου ατλακόλ)
  • 1 κουταλάκι λάδι σώματος (π.χ. baby oil)
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα αμαμελίδας
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι λευκή μπογιά (PVA)
  • Κατσαρόλα
  • Κουτάλι
  • Πλάστη

Πώς γίνεται

Ξεκινώντας από το κορνφλάουρ, ρίξτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα όσο ζεσταίνεται το μείγμα.Προσοχή: Μην το αφήσετε να βράσει. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά αμέσως μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει και να θυμίζει πηλό με όψη πορσελάνης. Πάρτε όλο το μείγμα στα χέρια σας και ζυμώστε το σε μπάλα. Ανάλογα με τα σχέδια που θέλετε να κάνετε, μπορείτε να ανοίξετε την πορσελάνη σε φύλλο, όπως ακριβώς κάνετε με μία ζύμη. Σε αυτήν την περίπτωση, πασπαλίστε με λίγο κορνφλάουρ την επιφάνεια εργασίας και ξεκινήστε το άνοιγμα. Με τον πλάστη ανοίξτε την μπάλα σε φύλλο πάχους όχι λιγότερο από 5 χλστ., διότι θα σπάει πολύ εύκολα όταν στεγνώσει. Ούτε όμως πολύ παχύ, καθώς θα αργήσει να στεγνώσει. Από εκεί και πέρα, το αξιοποιείτε ποικιλοτρόπως!
Μήλα-μινιατούρες από κρύα πορσελάνη
Ξυλάκι για σουβλάκι
Κοφτερό μαχαίρι
Κοτσάνια από μήλα ή μικρά κλαδάκια

Πώς γίνεται:

Δουλέψτε μερικές μικρές μπάλες ζύμης πορσελάνης στα χέρια σας, ώσπου να αποκτήσουν το μέγεθος και το σχήμα που θέλετε για τα μηλαράκια. Με το ξυλάκι, κάντε μία τρύπα στο πάνω μέρος, στο κέντρο, κάθε μήλου. Ανοίξτε ένα κομμάτι ζύμης με τον πλάστη και κόψτε μερικά μικρά φύλλα. Με τη μύτη του μαχαιριού, σχηματίστε τις ίνες στα φύλλα. Πιέστε την άκρη του φύλλου μέσα στην τρύπα, μαζί με ένα κοτσανάκι ή κομμάτι κλαδί. Αφήστε τα μήλη στην άκρη να στεγνώσουν. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως διακοσμητικά σε κάποια γωνιά ή να τοποθετήσετε πάνω τους καρτάκια με τα ονόματα των καλεσμένων σε ένα επίσημο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου