Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ο απόλυτος οδηγός για τις Ρυθμίσεις Απορρήτου του προφίλ σας


Πολλοί χρήστες δυστυχώς δε γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τις ρυθμίσεις απορρήτου τους. Εδώ, θα γίνει μία προσπάθεια για επεξήγηση των ρυθμίσεων αυτών σε κάθε κοινωνικό, ξεκινώντας με το Facebook. Καλό είναι να βοηθήσετε κι εσείς από την πλευρά σας, ώστε οι παρακάτω πληροφορίες να φτάσουν μέσω του διαμοιρασμού σε κάθε χρήστη του Facebook.

Πλήρης ανάλυση των Ρυθμίσεων Απορρήτου του Facebook

Facebook privacy settings guide
Αρχικά, πραγματοποιήστε είσοδο στο Facebook με το λογαριασμό σας και ύστερα από το οριζόντιο μενού κάντε κλικ στο βελάκι και ύστερα στις Ρυθμίσεις Απορρήτου. Μπορείτε να κάνετε κατευθείαν κλικ στον προηγούμενο σύνδεσμο, απλά ήθελα να γνωρίζετε και την τοποθεσία αν δεν ξέρατε το σύνδεσμο.

Επεξήγηση των εικονιδίων

Πριν προχωρήσουμε, θα ήθελα να σας αναλύσω κάποια εικονίδια που θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο καθ’όλη τη διάρκεια του οδηγού. Σχεδόν κάθε πληροφορία του απορρήτου ρυθμίζεται από τα παρακάτω εικονίδια, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο τους παραλήπτες των πληροφοριών, δηλαδή ποιοι μπορούν να δουν την κάθε πληροφορία.
Facebook privacy settings guide
  • Δημόσια – Η επιλογή του εικονιδίου αυτού επιτρέπει σε όλους τους χρήστες του Facebook να δουν την πληροφορία.
  • Φίλοι - Η επιλογή του εικονιδίου αυτού επιτρέπει σε όλους τους φίλους σου να δουν τη δημοσίευση.
  • Φίλοι (εξαιρούνται οι Γνωστοί) - Η επιλογή του εικονιδίου αυτού επιτρέπει σε όλους τους φίλους σου, πλην αυτών που έχεις προσθέσει στη λίστα Γνωστοί, να δουν τη δημοσίευση. *(οι λίστες θα αναλυθούν σε επόμενο οδηγό)
  • Μόνο εγώ - Η επιλογή του εικονιδίου αυτού επιτρέπει μόνο σε εσάς (1 άτομο δηλαδή) να δείτε την πληροφορία και σε κανέναν άλλον.
  • Προσαρμογή - Η επιλογή του εικονιδίου αυτού επιτρέπει να ορίσετε συγκεκριμένα άτομα που μπορούν και συγκεκριμένα άτομα που δε μπορούν να δουν την πληροφορία.
    Facebook privacy settings guide
  • Στενοί φίλοι, Οικογένεια - Η επιλογή των εικονιδίων αυτών επιτρέπει στις συγκεκριμένες λίστες ή σε επιπλέον λίστες που έχετε δημιουργήσει (η αμέσως επόμενη επιλογή) να δουν την πληροφορία.

Έλεγχος του απορρήτου όταν δημοσιεύετε

Επιστρέφοντας πάλι στις Ρυθμίσεις απορρήτου, το αρχικό κείμενο σας ενημερώνει πώς μπορείτε να προστατέψετε τις βασικές πληροφορίες του προφίλ σας, δηλαδή τις φωτογραφίες σας, τις προσωπικές πληροφορίες σας, τα likes σας, τους φίλους σας κλπ. Όλα τα προηγούμενα, έχουν αναλυθεί στο παρακάτω βίντεο.

Έλεγχος του προεπιλεγμένου απορρήτου

Facebook privacy settings guide
Συνεχίζοντας, θα δείτε τρία εικονίδια, εκ των οποίων σας προτείνω να επιλέξετε αυτό που αναγράφει «Φίλοι«. Ο λόγος είναι πως αν κάνετε κάποια δημοσίευση ή ανεβάσετε κάποια φωτογραφία από εφαρμογή Facebook η οποία να μην υποστηρίζει επιλογή εικονιδίου, τότε από προεπιλογή να ρυθμιστεί αυτόματα το μήνυμα να δημοσιευτεί στους φίλους σας.

Πώς μπορείτε να συνδεθείτε

Facebook privacy settings guide
Κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη επιλογή «Επεξεργασία ρυθμίσεων«, θα σας εμφανιστεί το παραπάνω πλαίσιο. Η επεξήγηση που δίνεται για την κάθε μία από τις τρεις επιλογές είναι απλή και κατανοητή, οπότε μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας τα εικονίδια που σας ικανοποιούν.

Χρονολόγιο και προσθήκη ετικετών

Facebook privacy settings guide
Κάνοντας κλικ αυτή τη φορά στην επόμενη επιλογή «Επεξεργασία ρυθμίσεων«, θα σας εμφανιστεί το παραπάνω πλαίσιο.
  • Πρώτη επιλογή – Ρύθμιση για το αν επιτρέπετε στους φίλους σας να μπορούν να δημοσιεύσουν στον τοίχο σας ή όχι.
  • Δεύτερη επιλογή – Εφόσον επιτρέψετε τους φίλους σας στην πρώτη επιλογή, τώρα κάνετε ρύθμιση για το ποιοι μπορούν να βλέπουν τις δημοσιεύσεις των φίλων σας στον τοίχο σας.
  • Τρίτη επιλογή – Ρύθμιση για το αν θέλετε να αναθεωρείτε μια ετικέτα σε μια δημοσίευση ή φωτογραφία, με την οποία σας έχει προσθέσει κάποιος. Σας προτείνω την επιλογή «Ενεργοποιημένο«, έτσι ώστε να σας έρχεται ειδοποίηση και να εγκρίνετε ή να απορρίπτετε τις ετικέτες με τις οποίες σας έχουν προσθέσει.
  • Τέταρτη επιλογή – Ρύθμιση για το ποιοι μπορούν να δουν τις δημοσιεύσεις ή φωτογραφίες στις οποίες έχετε επισημανθεί με ετικέτα. Προσωπικά, έχω επιλέξει μόνο εγώ να μπορώ να τις δω.
  • Πέμπτη επιλογή - Ρύθμιση για το αν θέλετε να αναθεωρείτε μια ετικέτα την οποία έχει προσθέσει κάποιος άλλος σε μια δημοσίευση ή φωτογραφία σας και η οποία αφορά κάποιον άλλο χρήστη.
  • Έκτη επιλογή – Ρύθμιση για το εάν θα προτείνεται ετικέτα για εσάς σε κάποιο πρόσωπο σε φωτογραφία που σας μοιάζει. Σας προτείνω την επιλογή «Απενεργοποιημένο«, έτσι ώστε και να μη γίνει κάποιο λάθος σε πρόσωπο και να μην προστεθείτε με ετικέτα σε πάρα πολλές φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες ίσως δε θέλετε.

Διαφημίσεις, εφαρμογές και ιστότοποι

Εδώ υπάρχει ένα ολόκληρο υποκεφάλαιο του Απορρήτου. Ας αναλύσουμε μία μία τις διαθέσιμες επιλογές.
Εφαρμογές που χρησιμοποιείτε
Facebook privacy settings guide
Κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη επιλογή “Επεξεργασία ρυθμίσεων“, θα σας εμφανιστεί το παραπάνω πλαίσιο. Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις εφαρμογές τις οποίες έχετε χρησιμοποιήσει και στις οποίες έχετε δώσει πρόσβαση σε  πληροφορίες του λογαριασμού σας.
  • Επεξεργασία – Πατώντας την επιλογή αυτή, μπορείτε να επεξεργαστείτε τις διαθέσιμες ενέργειες της εφαρμογής, όπως για παράδειγμα το αν θα μπορεί να δημοσιεύει αυτόματα ή το αν θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σας, μπορείτε να επιλέξετε ποιοι μπορούν να βλέπουν τις προηγούμενες δημοσιεύσεις, μπορείτε να επιλέξετε αν θα σας έρχονται ειδοποιήσεις για την εφαρμογή αυτή.
  • x – Πατώντας την επιλογή αυτή, μπορείτε να αφαιρέσετε την εφαρμογή και μαζί με αυτή όλα τα δεδομένα σας που σχετίζονται με αυτή.
Είναι ευκαιρία να ξεφορτωθείτε όσες εφαρμογές δε χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε να μην εκμεταλλεύονται τις προσωπικές σας πληροφορίες.
Πώς μεταφέρουν οι άλλοι τις πληροφορίες σας στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν
Facebook privacy settings guide
Κάνοντας κλικ στην επόμενη επιλογή “Επεξεργασία ρυθμίσεων“, θα σας εμφανιστεί το παραπάνω πλαίσιο. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, εδώ επιλέγονται εκείνες οι πληροφορίες σας οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι φίλοι σας. Ναι, ακούγεται κάπως, αλλά έτσι είναι. Σας προτείνω να αποεπιλέξετε όλες τις επιλογές και να αφήσετε μονάχα την επιλογή «Αν είμαι συνδεδεμένος«.
Άμεση εξατομίκευση
Facebook privacy settings guide
Κάνοντας κλικ στην επόμενη επιλογή “Επεξεργασία ρυθμίσεων“, θα σας εμφανιστεί ένα πλαίσιο, το οποίο μόλις το κλείσετε θα σας εμφανίσει το παραπάνω πλαίσιο. Εδώ γίνεται ρύθμιση για το αν συνεργαζόμενες ιστοσελίδες με το Facebook μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας, ώστε να σας παρέχουν καλύτερα και πιο προσωπικά αποτελέσματα. Σας συνιστώ να αποεπιλέξετε την επιλογή «Ενεργοποιήστε την άμεση εξατομίκευση σε συνεργαζόμενους ιστοτόπους«.
Δημόσια αναζήτηση
Facebook privacy settings guide
Κάνοντας κλικ στην επόμενη επιλογή “Επεξεργασία ρυθμίσεων“, θα σας εμφανιστεί το παραπάνω πλαίσιο.  Εδώ γίνεται ρύθμιση για το αν επιτρέπετε στις μηχανές αναζήτησης (Google, Bing κλπ) να καταχωρήσουν το Facebook προφίλ σας.
Διαφημίσεις
Facebook privacy settings guide
Κάνοντας κλικ στην επόμενη επιλογή “Επεξεργασία ρυθμίσεων“, θα σας εμφανιστεί το παραπάνω πλαίσιο. Η πρώτη επιλογή αφορά την πιθανή μελλοντική συνεργασία του Facebook με τρίτες εφαρμογές και η δεύτερη επιλογή τη συνεργασία του Facebook με τους διαφημιστές. Σας προτείνω και στις δύο περιπτώσεις να κάνετε κλικ στην επιλογή «Επεξεργασία ρυθμίσεων για …» και να επιλέξετε ύστερα την επιλογή «Κανείς«, έτσι ώστε να μη μπορούν τα στοιχεία σας να χρησιμοποιηθούν σε διαφημίσεις που θα βλέπουν οι φίλοι σας.

Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσεις

Facebook privacy settings guide
Επιστρέφοντας ξανά στην κεντρική σελίδα του Απορρήτου και κάνοντας κλικ στην επιλογή «Ρυθμίστε την ορατότητα των παλιών δημοσιεύσεων«, θα σας εμφανιστεί το παραπάνω πλαίσιο. Ο περιορισμός των παλιών δημοσιεύσεων θα μετατρέψει τη δυνατότητα προβολής όλων των παλαιών posts σας στην επιλογή «Φίλοι«. Επομένως, αν είχατε δημόσια posts ή posts που αναφέρονταν και σε φίλους φίλων, τότε αυτά θα προβάλλονται πλέον μόνο από τους φίλους σας ύστερα από την επιλογή.

Μπλοκαρισμένοι χρήστες και αποκλεισμένες εφαρμογές

Κάνοντας κλικ στην επιλογή «Διαχείριση μπλοκαρίσματος«, θα σας εμφανιστούν ύστερα αρκετές πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές.
Προσθέστε φίλους στη λίστα «Περιορισμένοι»
Facebook privacy settings guide
Η προσθήκη φίλων στη λίστα «Περιορισμένοι» σημαίνει πως όσους καταχωρήσετε εκεί, αυτοί δε θα λαμβάνουν όλες τις ενημερώσεις σας, αλλά μονάχα τις δημόσιες (δημόσια posts). Μάλιστα, το Facebook τονίζει πως αν το κάνετε, οι φίλοι σας δε θα ειδοποιηθούν πως το κάνατε.
Αποκλεισμός χρηστών
Facebook privacy settings guide
Εδώ μπορεί να γίνει η επιλογή του αποκλεισμού ενός χρήστη. Τότε, ο χρήστης αυτός δε θα μπορεί να βλέπει το προφίλ σας και γενικά οποιεσδήποτε πληροφορίες σας, όπως σχόλια, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες κλπ. Δε θα υπάρχετε πλέον ο ένας για τον άλλον και υπάρχει περίπτωση να συναντηθείτε μόνο μέσα από κάποια εφαρμογή που χρησιμοποιείτε και οι δύο. Χρήσιμη λειτουργία αν σας ενοχλεί κάποιος.
Μπλοκάρισμα προσκλήσεων για εφαρμογές
Facebook privacy settings guide
Αν έχετε βαρεθεί να δέχεστε προσκλήσεις για εφαρμογές από τα ίδια άτομα συνεχώς, τότε μπορείτε να μπλοκάρετε τις προσκλήσεις αυτές και να μην ξανά δεχτείτε από τα άτομα αυτά. Στην εικόνα μπορείτε να δείτε πόσα άτομα έχω μπλοκάρει, έτσι ώστε να μη λαμβάνω προσκλήσεις για εφαρμογές από αυτά.
Αποκλεισμός προσκλήσεων σε εκδηλώσεις
Facebook privacy settings guide
Όπως συμβαίνει με τις εφαρμογές και το μπλοκάρισμα των προσκλήσεων από τους φίλους μας, το ίδιο ισχύει αυτή τη φορά για τις εκδηλώσεις. Μπλοκάρετε όσους δε θέλουν να σας στέλνουν προσκλήσεις για εκδηλώσεις.
Μπλοκάρισμα εφαρμογών
Facebook privacy settings guide
Οι προηγούμενες επιλογές αφορούσαν σε μπλοκάρισμα εφαρμογών ή εκδηλώσεων. Η συγκεκριμένη επιλογή αφορά στο μπλοκάρισμα μιας εφαρμογής, έτσι ώστε να μη δέχεστε από κανένα φίλο πρόσκληση γι’αυτή και γενικά να μην έχετε καμία επαφή με αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου