Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Οδηγός για νέους χρήστες [τι και πως]

Όταν κάποιος χρήστης αποφασίσει να εγγραφεί στο Twitter για πρώτη φορά και ειδικά αν αυτός ο χρήστης προέρχεται από το Facebook, τότε βρίσκει σκούρα τα πράγματα. Η όλη ιδέα του Twitter σαφώς διαφέρει από το Facebook, αλλά και από άλλα κοινωνικά δίκτυα, έχοντας τους δικούς του όρους και κανόνες.

Χρειάζεται λοιπόν μία πρώτη καθοδήγηση για το νέο χρήστη του Twitter. Δε θα ασχοληθώ με τη δημιουργία λογαριασμού, η οποία διαδικασία είναι απλή, αλλά και με τις ρυθμίσεις του Twitter οι οποίες έχουν αναλυθεί σε άλλο οδηγό. Θα ασχοληθούμε καθαρά με τη χρήση του κοινωνικού δικτύου από την πλευρά ενός αρχάριου χρήστη.

Ποια είναι η πρώτη κίνηση μετά τη δημιουργία λογαριασμού;

Έχοντας δημιουργήσει λογαριασμό, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε ποιους χρήστες θα ακολουθήσετε (θα κάνετε Follow δηλαδή). Ακολουθώντας ένα χρήστη, λαμβάνετε όλες τις δημοσιεύσεις αυτού στην Αρχική Σελίδα. Αντίθετα με το Facebook, στο οποίο ισχύει πως δύο φίλοι ακολουθούν αυτόματα ο ένας τις ενημερώσεις του άλλου, στο Twitter δεν απαιτείται από δύο χρήστες να ακολουθούν απαραίτητα ο ένας τον άλλον. Θα παρατηρήσετε δηλαδή πως μπορεί να ακολουθείτε εσείς 10 χρήστες και να σας ακολουθούν εσάς 5 χρήστες.
Το Twitter θα σας προτείνει κάποιους χρήστες τους οποίους πιστεύει πως ίσως θέλετε να ακολουθήσετε, όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση και να βρείτε εσείς τους χρήστες που θέλετε. Σκεφτείτε οποιοδήποτε μεγάλο brand ή διάσημο άνθρωπο και οι πιθανότητες να έχει λογαριασμό Twitter είναι αρκετές. Σκεφτείτε όμως και φίλους δικούς σας και ρωτήστε τους αν διαθέτουν λογαριασμό Twitter για να τους ακολουθήσετε.

Πώς μπορώ να γράψω ένα μήνυμα και ποιος το βλέπει αυτό;

Το Twitter πρόκειται για μία υπηρεσία microblogging, το οποίο σημαίνει πως επιτρέπει τη δημοσίευση μηνυμάτων με μέγιστο αριθμό χαρακτήρων (γράμματα, κενά, αριθμούς, σύμβολα) τους 140 χαρακτήρες. Δε θα βρείτε λοιπόν μεγάλα κείμενα, αλλά σύντομες και περιεκτικές φράσεις. Θα πρέπει να προσαρμοστείτε στο νέο αυτό τρόπο δημοσίευσης των μηνυμάτων σας, εφόσον θα δείτε στην αρχή πως δε θα σας φτάνουν οι 140 χαρακτήρες.
Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να γράψετε ένα μήνυμα (να κάνετε Tweet δηλαδή) μέσω του ειδικού πλαισίου στην αρχική σελίδα ή μέσω του μπλε εικονιδίου πάνω δεξιά. Το μήνυμα αυτό μπορούν να το δουν όσοι σας ακολουθούν (οι Followers σας δηλαδή), αλλά και όλοι οι υπόλοιποι χρήστες του Twitter. Πριν πανικοβληθείτε, υπάρχει ειδική επιλογή στις ρυθμίσεις για να μπορούν μόνο οι Followers σας να βλέπουν τις δημοσιεύσεις σας, αλλά χάνετε έτσι τη μαγεία του Twitter. Αν ένα μήνυμα σας περιέχει τις λέξεις «Υπουργείο Παιδείας» και κάποιος ξένος σε εσάς χρήστης αναζητήσει τους όρους «Υπουργείο Παιδείας», τότε είναι πιθανό να διαβάσει τη δημοσίευση σας.
Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής προσωπικού μηνύματος (Send a direct Message), εάν επιθυμείτε να πείτε κάτι προσωπικό σε κάποιο χρήστη χωρίς να το δουν άλλοι.

Τι ξεχωριστό μπορεί να περιέχει ένα μήνυμα μου στο Twitter;

Twitter οδηγός για αρχάριους
Ένα Tweet (δημοσίευση) σας μπορεί να περιέχει κάποιους ειδικούς όρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μονάχα στο Twitter. Για παράδειγμα:
  • @username: Χρησιμοποιώντας το σύμβολο @ ακολουθούμενο από το username ενός χρήστη, μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα το οποίο θα αφορά το χρήστη αυτό. Το username ενός χρήστη θα το βρείτε στη σελίδα του λογαριασμού του. Ένα Tweet σας μπορεί να περιέχει αναφορά δύο, τριών ή παραπάνω χρηστών. Για παράδειγμα, ένα Tweet το οποίο περιέχει το @SocialStepsGR, θα ειδοποιήσει το λογαριασμό του SocialSteps.gr στο Twitter πως το μήνυμα τον αφορά.
  • #word: Κάτι για το οποίο είναι δημοφιλές το Twitter είναι το Hashtag. Χρησιμοποιώντας το σύμβολο # ακολουθούμενο από μία λέξη ή παραπάνω λέξεις κολλητά γραμμένες ή γραμμένες με κάτω παύλα ενδιάμεσα, μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε το μήνυμα σας. Για παράδειγμα, αν το μήνυμα σας περιέχει το #olympiacos, τότε κάποιος (ακόμη κι εσείς) μπορεί να κάνει κλικ σε αυτό και να δει όλα τα μηνύματα που περιέχουν το #olympiacos, δηλαδή τα οποία αφορούν τον Ολυμπιακό. Για μεγάλα γεγονότα, όπως το Euro 2012, υπάρχουν ειδικά hashtags όπως για παράδειγμα το #Euro2012. Το Twitter σας δείχνει επίσης τα πιο δημοφιλή hastags (Trends) σε όλο τον κόσμο.

Πώς μπορώ να αλληλεπιδράσω με το Tweet ενός άλλου χρήστη;

Twitter οδηγός για αρχάριους
Βλέποντας ένα tweet κάποιου χρήστη που ίσως είστε Follower του ή ίσως και όχι, μπορείτε να περάσετε το ποντίκι από πάνω του και να δείτε τις επιλογές:
  • Expand: Η επιλογή αυτή σας αναφέρει πόσοι έχουν διαμοιραστεί το Tweet ή το έχουν προσθέσει στα αγαπημένα τους.
  • Reply: Η επιλογή αυτή σας επιτρέπει να γράψετε ένα δικό σας Tweet, το οποίο θα ξεκινάει με το @username του χρήστη που έχει κάνει το Tweet που βλέπετε και θα αποτελεί απάντηση στο Tweet αυτό.
  • Retweet: Η επιλογή αυτή σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε ένα Tweet κάποιου χρήστη, εφόσον συμφωνείτε με αυτό ή το βρίσκετε ενδιαφέρον κλπ. Θα προστεθεί δηλαδή στη λίστα με τα Tweets σας.
  • Favorite: Η επιλογή αυτή σας επιτρέπει να προσθέσετε ένα Tweet στα αγαπημένα σας Tweets.

Πώς μπορώ να δω ποιος με έχει αναφέρει σε Tweet του;

Twitter οδηγός για αρχάριους
Στο οριζόντιο μενού υπάρχει η επιλογή Connect, η οποία επιτρέπει στο χρήστη να δει ποιος έχει αλληλεπιδράσει μαζί του. Υπάρχουν δύο επιλογές:
  • Interactions: Εδώ γίνεται αναφορά όλων όσων αλληλεπιδρούν μαζί σας, δηλαδή σας ακολουθούν, κάνουν Retweet ένα Tweet σας, σας αναφέρουν σε κάποιο Tweet τους, επιλέγουν κάποιο Tweet σας ως αγαπημένο τους.
  • Mentions: Εδώ γίνεται αναφορά μονάχα όσων σας αναφέρουν μέσα σε κάποιο Tweet τους.

Πώς να ανακαλύψω περισσότερα στο Twitter;

Twitter οδηγός για αρχάριους
Στο οριζόντιο μενού υπάρχει η επιλογή Discover, η οποία σας επιτρέπει να ανακαλύψετε περισσότερο περιεχόμενο ή περισσότερους χρήστες στο Twitter. Υπάρχουν οι εξής επιλογές:
  • Stories: Δείτε Tweets από χρήστες που ακολουθείτε, τα οποία περιέχουν κάποιο σύνδεσμο, μια ιστορία δηλαδή.
  • Activity: Δείτε τη δραστηριότητα των χρηστών που ακολουθείτε.
  • Who to follow: Δείτε τους χρήστες τους οποίους σας προτείνει το Twiter να ακολουθήσετε.
  • Find friends: Βρείτε φίλους σας μέσω χρήσης άλλων υπηρεσιών.
  • Browse categories: Βρείτε χρήστες να ακολουθήσετε, ανάλογα με την κατηγορία που σας ενδιαφέρει.

Πώς μπορώ να δω το προφίλ μου;

SocialSteps.gr twitter
Για να δείτε το προφίλ σας, μπορείτε είτε από την επιλογή Home του οριζόντιου μενού να κάνετε κλικ σε αυτό πάνω αριστερά ή πιο σωστά μέσω του εικονιδίου με το ανθρώπινο σώμα του οριζόντιου μενού να κάνετε κλικ στην επιλογή View my profile page.
Στο προφίλ σας μπορείτε να δείτε πληροφορίες όπως τα Favorite Tweets σας, τα Retweets που έχετε κάνει, τους Followers σας, όσους κάνετε Follow και γενικά όλα τα Tweets που έχετε κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου