Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ο Έκο, ο… Ούκο, ο Έλλην εκδότης και η Μόνικα

Η βεντάλια στους pal, trendy χρωματισμούς των ανοιξιάτικων κολεξιόν κύλησε στο πάτωμα. Το διάσημο σχεδιαστικό δίδυμο Dolce & Gabbana το οποίο χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αξεσουάρ σε αρκετές από τις φωτογραφίες του για την πολυσυζητημένη διαφημιστική του καμπάνια δεν έδειξε να ενοχλείται. 
 
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνω μια βόλτα από το atelier των στενών μου φίλων Ντομένικο και Στέφανο, στο πολύβουο Μιλάνο.

Η κριτική του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο στον « μπουκλωτό», ασχημούλη Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των 5 Αστέρων και τα καυστικά σχόλιά του για τα λάθη της Κεντροαριστεράς απασχόλησαν τους famous designers και τη μούσα τους, Μόνικα Μπελούτσι. Η ωραία, sexy Ιταλίδα star άλλωστε είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο άτομο το οποίο δεν διστάζει πολλές φορές να εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις του.

Η αναφορά στον Έκο έφερε στο μυαλό του ένα αστείο περιστατικό το οποίο είχε πραγματοποιηθεί λίγα μόλις χρόνια πριν σε εκδοτικό συγκρότημα lifestyle εντύπων.

Ο εκδότης λάτρης της καλής ζωής, των ακριβών, singe κοστουμιών Prada, Brioni, Yves Saint Laurent και των χειροποίητων παπουτσιών Berluti , φώναζε έξαλλος όταν ο αρχισυντάκτης άφησε το κείμενο στο γραφείο του.
«Τι είναι αυτό;» χτύπησε με δύναμη το χέρι στο τραπέζι.
«Πρόκειται για ένα κείμενο του Ουμπέρτο Έκο» τόλμησε να ψελλίσει ο πτωχός, πλην τίμιος εργαζόμενος στον glamorous κόσμο του lifestyle.

«Και ποιος είναι αυτός ο … Oύκο που θα «φιλοξενηθεί» στα περιοδικά μου;» τσίριξε ο publisher.
Μάταια προσπαθούσε να του εξηγήσει ο «ταπεινός» αρχισυντάκτης ο οποίος τόλμησε πέρα από τα luxury yachts, τα συλλεκτικά Γαλλικά κρασιά και τις συνεντεύξεις των rich and famous να ασχοληθεί με ένα «ποταπό» συγγραφέα.

Το εκκρεμές του Φουκώ
Το κείμενο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Η λέξη όμως Ούκο παρέμεινε ιστορική. Όπως ιστορικές έμειναν επίσης οι απορίες του γύρω από το … περίφημο Εκκρεμές του Φουκώ. Ο publisher πίστευε ότι πρόκειται για διακοσμητικό αντικείμενο. Ένα λαμπερό object το οποίο θα μπορούσε να τοποθετήσει στο σαλόνι του.

Μια ώρα αργότερα απολαμβάνουμε το φαγητό μας στο εστιατόριο των Dolce & Gabbana . O Ντομένικο εκφράζει την απορία γιατί ο Έκο δεν έχει λογαριασμό στο facebook ή στο twitter . Ο Στέφανο θεωρεί ότι ο μυστακοφόρος Ουμπέρτο είναι τόσο σημαντικός ώστε δεν χρειάζεται και τέτοιο. Τους ζητάω να μου μιλήσουν για τους «Γκριλίνι» τα 162 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος Μπέπε Γκρίλο και παραγγέλνω … τορτελίνι!

Ο Ντάντε και ο Δάντης
Χαμογελάω πονηρά. Τι θα έλεγαν άραγε οι Ιταλοί συνδαιτυμόνες μου αν μάθαιναν ότι ένας άλλος εκδότης (οι πραγματικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου είχαν να κάνουν με την νύχτα) «μπέρδευε» την Κόλαση του Δάντη με τον Έλληνα τραγουδιστή και σύνθετη Χρήστο Δάντη. Εξαιρετικά.

Φαινόμενα μιας κοινωνίας που παραπέει. Μιας κοινωνίας «εθισμένης» σε ένα λαμπερό lifestyle το οποίο τελικά οδήγησε πολλούς στον πάτο. Επιχειρηματικό και προσωπικό! Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν ανοίξει ένα βιβλίο. Τα δερματόδετα books ήταν απλά διακοσμητικά αντικείμενα στις πανάκριβες βιβλιοθήκες του Fendi!

Αφιέρωση!
Εξαιρετικά αφιερωμένο στο ανδρικό κοινό η φωτογραφία της Μόνικα Μπελούτσι, μιας από τις ωραιότερες και πιο σέξι γυναίκες στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου