Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook

Η δημιουργία μιας σελίδας (page) στο Facebook είναι πολύ σημαντική για την προώθηση της επιχείρησής μας ή της σελίδας μας στο ευρύ κοινό. Ο λόγος είναι απλός. Όλο και περισσότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν το Facebook (έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά τακτικής χρήσης σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους) και η Facebook Page είναι στημένη με τον ιδανικό τρόπο ώστε να “φτάσουμε” αυτό το κοινό, συνδυάζοντας το κουμπί “Μου αρέσει” που βρίσκεται στην Page και κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας στο Facebook.


Επίσης τον τελευταίο καιρό το Google έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στις “Facebook Σελίδες” και τις βγάζει αρκετά ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης των χρηστών.


Για να μπορέσουν όλοι λοιπόν να φτιάξουν μια Facebook Page, ετοίμασα τον παρακάτω οδηγό. Οι εικόνες σε κάθε βήμα και οι επεξηγήσεις θα κάνουν την όλη διαδικασία, ακόμα και στον πιο αρχάριο χρήστη, να φαντάζει παιχνιδάκι!

Αρχικά να τονίσω ότι άλλο η σελίδα που έχουμε σαν χρήστες του Facebook και άλλο η “Facebook Σελίδα”. Από εδώ και πέρα για να το ξεχωρίζουμε θα αναφέρομαι στον όρο “Facebook Σελίδα” ως “Facebook Page” ή πιο απλά “Page”.
Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια Page πρέπει πρώτα να έχουμε ένα λογαριασμό στο Facebook. Αν δεν έχετε δημιουργήστε ένα.
Πάμε να δούμε λοιπόν πως να φτιάξουμε μια Facebook Page:
Βήμα 1
Μπαίνουμε στο λογαριασμό μας στο Facebook και γράφουμε στην αναζήτηση “δημιουργία νέας σελίδας Facebook” και κάνουμε κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 1
Βήμα 2
Μετά το κλικ, οδηγούμαστε στην παρακάτω σελίδα. Ανάλογα την επιχείρηση που έχουμε επιλέγουμε και το ανάλογο πεδίο. Εμείς, ως webmasters, ή affiliates, πρέπει να πατήσουμε στο “Brand or Product”.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 2
Στο πρώτο πεδίο επιλέγουμε το “Ιστοσελίδα”, στο δεύτερο πεδίο γράφουμε το όνομα της ιστοσελίδας (αν κάνετε λάθος μην αγχώνεστε μπορείτε να το αλλάξετε αργότερα), κάνουμε τικ στο “I agree to Facebook Pages Terms” (κάνοντας τικ, δηλώνετε ότι συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της Facebook Page) και πατάμε το κουμπί “Ξεκινήστε”.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 2
Βήμα 3
Συγχαρητήρια! Δημιουργήσατε την Page σας.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 3
Βήμα 4
Η δουλειά όμως δεν σταματάει εδώ. Πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα στην Page μας για να φαίνεται όμορφη και να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στους χρήστες σχετικά με την επιχείρησή μας ή το site μας.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να να αλλάξουμε είναι η εικόνα που θα εμφανίζεται στην Page. Εκεί συνήθως βάζουμε ένα λογότυπο της επιχείρησης ή της σελίδας μας. Πώς; Πατάμε πάνω στο “Ανεβάστε μια εικόνα”
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 4 -Εικόνα
Στο παραθυράκι που εμφανίζεται πατάμε στο “Choose” και επιλέγουμε το αρχείο εικόνας, το οποίο βρίσκεται στον υπολογιστή μας και θέλουμε να βάλουμε στην Page.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook -Βήμα 4 - Επιλογή εικόνας
Όταν κάνουμε την παραπάνω διαδικασία θα εμφανιστεί η εικόνα που επιλέξαμε, πάνω αριστερά στην Page. Αν δεν μας αρέσει η εικόνα και θέλουμε να την αλλάξουμε, απλά επαναλαμβάνουμε το Βήμα 4.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 4 - Εικόνα στο προφίλ
Βήμα 5
Τώρα που βάλαμε την εικόνα της Page, μπορούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Θα μπούμε στη σελίδα διαχείρισης της Page μας και θα κάνουμε τις όποιες αλλαγές επιθυμούμε, κάνοντας κλικ στο κουμπί πάνω δεξιά “Επεξεργασία σελίδας”.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 5
Στη σελίδα που θα ανοίξει, στα αριστερά, θα εμφανιστεί ένα μενού επιλογών το οποίο θα εξετάσουμε αναλυτικά παρακάτω.
“Οι ρυθμίσεις σας”
- Αν τικάρουμε το πρώτο κουτάκι, όταν θα ποστάρουμε κάτι στον “τοίχο” (wall) της Page μας, θα εμφανίζεται ότι το έχει κάνει η Page μας (με την εικόνα που βάλαμε στο Βήμα 4, και το όνομα της Page δίπλα).  Αν θέλουμε να φαίνεται το πραγματικό προφίλ μας στο Facebook  δίπλα από τα ποστ (πχ  Γιώργος Αντωνίου, με την εικόνα που έχουμε στο προφίλ μας), τότε δεν το τικάρουμε.
- Αν τικάρουμε το δεύτερο κουτάκι, θα μας έρχονται ειδοποιήσεις στο email μας, εάν κάποιος δημοσιεύσει ή σχολιάσει κάτι στην Page μας.
Αν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή πατάμε το κουμπί “Αποθήκευση Αλλαγών” για να την αποθηκεύσουμε (αυτό ισχύει για όλες τις αλλαγές σε όλες τις επιλογές του μενού επιλογών οπότε το γράφω μία φορά εδώ).
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook  - Βήμα 5 - Οι ρυθμίσεις σας“Διαχείριση Αδειών”
Ορατότητα σελίδας: αν θέλουμε να είναι δημόσια η σελίδα και να έχουν πρόσβαση όλοι οι χρήστες του Facebook σε αυτή (το θέλουμε) πρέπει να μην είναι τικαρισμένο το κουτάκι.
Περιορισμοί βάσει χώρας: αν θέλουμε η σελίδα να εμφανίζεται στους χρήστες μια χώρας, την γράφουμε. Επειδή όμως πολλοί Έλληνες μένουν στο εξωτερικό και δηλώνουν σαν χώρα τη χώρα διαμονής, το πεδίο το βάζουμε κενό. Αν πάλι οι υπηρεσίες που προσφέρει η σελίδα μας (ή η επιχείρησή μας) αφορούν αποκλειστικά τον ελλαδικό χώρο, τότε γράφουμε “Ελλάδα”.
Περιορισμοί βάσει ηλικίας: Κάνουμε φιλτράρισμα σε τί ηλικίας χρήστες θα εμφανιστεί η σελίδα (κατώτατο όριο επιλέγουμε). Αν πχ η σελίδα προορίζεται για ενηλίκους πρέπει να επιλέξετε το “18″. Δεν χρησιμεύει μόνο σε αυτό όμως η επιλογή. Αν πχ πουλάμε κάτι με πιστωτική κάρτα και θέλουμε να έχουμε πιο ποιοτικό traffic (να αυξήσουμε τις πιθανότητες αυτός που θα μπει στο Page να έχει πιστωτική κάρτα) τότε βάζουμε πάλι πάνω από 18 μιας και είναι το όριο της ηλικίας στην Ελλάδα για να αποκτήσει κάποιος πιστωτική κάρτα. Δεν θα κάτσω να αναφέρω κάθε παράδειγμα, ελπίζω να πιάσατε το νόημα.
Wall Tab Shows: επιλέγουμε αν θα εμφανίζονται όλα τα μηνύματα ή μόνο τα σχόλια των χρηστών στο wall της Page.
Default Landing Tab: επιλέγουμε τι θα εμφανίζεται με το που μπαίνει ο χρήστης στην Page. Οι αρχικές επιλογές είναι τοίχος, πληροφορίες, εικόνες. Αν αργότερα προσθέσουμε κάποιο application , πχ video, από εδώ μπορούμε να το κάνουμε να εμφανίζεται πρώτα αυτό.
Posting Ability: τι δυνατότητες παρέχουμε στους χρήστες της Page μας. Είναι σαφείς οι οδηγίες του Facebook.
Λίστα αποκλεισμένων όρων αναθεώρησης: γράφουμε τις λέξεις που δεν θέλουμε να εμφανίζονται όταν κάποιος χρήστης γράψει κάτι, πχ βρισιές σε greeklish κλπ.
Λίστα αποκλεισμένων αισχρών λέξεων: επιλέγουμε σε πιο βαθμό το αυτόματο σύστημα του facebook θα φιλτράρει το περιεχόμενο της Page μας και θα αποκλείει αισχρές λέξεις.
Διαγραφή Σελίδα: είναι σαφές. ΜΗΝ το πατήσετε!
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 5 - Διαχείριση Αδειών
“Βασικές πληροφορίες”
Κατηγορία: μπορούμε να αλλάξουμε την κατηγορία και το είδος στο οποίο έχουμε καταχωρήσει την Page μας στο Βήμα 2.
Όνομα χρήστη: η αρχική μορφή που έχει το url της Page μας είναι της μορφής:  http://www.facebook.com/pages/Όνομα-ιστοσελίδας/17003053305657 . Όπως είναι εμφανές αυτό δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί κάποιος, να το βάλει πάνω σε μια αφίσα πχ. Όταν ξεπεράσει η Page μας τους 25 χρήστες που έχουν πατήσει το κουμπί “Μου αρέσει” τότε η page αποκτά url της μορφής: http://www.facebook.com/Όνομα-ιστοσελίδας. Υπομονή λοιπόν μέχρι τους 25 πρώτους θαυμαστές!
Τα υπόλοιπα πεδία σε αυτή την καρτέλα είναι απλά και κατανοητά. Αν έχετε κάποια απορία σχετικά, γράψτε τη στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 5 - Βασικές Πληροφορίες
“Εικόνα προφίλ”
Τα περισσότερα πεδία εδώ είναι κατανοητά εκτός από το “Επεξεργασία μικρογραφίας” το οποίο βρίσκεται κάτω από την φωτογραφία.  Δίπλα από κάθε ποστ που κάνουμε στην Page θα εμφανίζεται και η εικόνα που έχουμε βάλει στα πρώτα βήματα δημιουργίας της Page, μια μικρογραφία αυτής. Επειδή δεν χωράει ολόκληρη συνήθως δίπλα από τα ποστ, μας δίνεται η δυνατότητα αφού κάνουμε κλικ πάνω στο “Επεξεργασία μικρογραφίας” να κουνήσουμε την εικόνα και να επιλέξουμε σε πιο σημείο “δείχνει καλύτερα”.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook  - Βήμα 5 - επεξεργασία μικρογραφίας 2
“Εμφανίζονται”
Μου αρέσουν: οι οδηγίες του facebook είναι επαρκείς.
Ιδιοκτήτες σελίδας: επιλέγουμε αν θα εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες της σελίδας. Ορισμένοι το θέλουν, ορισμένοι όχι.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 5 - Εμφανίζονται
“Πηγές”
Διάφορα χρήσιμα και μη links. Αν θέλετε κάποια επεξήγηση ρωτήστε στα σχόλια.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 5 - Πηγές“Έλεγχος διαχειριστών”
Αν θέλουμε να κάνουμε κάποιο φίλο μας (από το προφίλ μας στο Facebook) διαχειριστή της σελίδας μας, πληκτρολογούμε το όνομά του στο πεδίο. Την ώρα που το πληκτρολογούμε θα εμφανιστεί αυτόματα το όνομά του από κάτω και απλά κάνουμε κλικ σ’ αυτό.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 5 - Έλεγχος διαχειριστών
“Εφαρμογές”
Εδώ βλέπουμε τις εφαρμογές (applications) που είναι ήδη φορτωμένες πάνω στην Page μας. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε και κάποιες άλλες τότε κάνουμε κλικ στο “Αναζητήστε περισσότερες εφαρμογές” στο τέλος της καρτέλας. Εδώ δοκιμάστε τις σας αρέσει και τι όχι.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 5 - Εφαρμογές“Κινητό”
Και εδώ οι οδηγίες του Facebook είναι σαφείς. Μόνο μια επισήμανση. Το email το οποίο θα πρέπει να αποθηκεύσουμε στο κινητό μας είναι το email που γράφει η καρτέλα και ΌΧΙ το προσωπικό μας email.
Πως να φτιάξω μια σελίδα (Page) στο Facebook - Βήμα 5 - Κινητό
Βήμα 6
Τέλος καλό θα ήταν να βάλουμε ένα “Πλαίσιο αρεσκείας” (Like Box) στη σελίδα μας, το οποίο είναι αυτό το κουτάκι που εμφανίζονται οι φωτογραφίες όσων έχουν πατήσει “Μου αρέσει” στην Page μας.
Στην αρχική σελίδα της Page, πάμε κάτω κάτω και πατάμε το κουμπί “Πρόσθεσε πλαίσιο αρεσκείας”.
Μετά το κλικ θα βρεθούμε σε μια σελίδα, στην οποία θα πρέπει να “σετάρουμε” το Like Box. Την ώρα που θα κάνουμε τις αλλαγές μπορούμε να βλέπουμε πως θα είναι το Like Box το οποίο θα βάλουμε στη σελίδα μας, μιας και αυτό εμφανίζεται στα δεξιά της σελίδας (preview).
Facebook Page URL: εδώ βάζουμε το url της Facebook Page μας (όχι τη σελίδα του site μας).
Width: το πλάτος που θέλουμε να έχει το Like Box.
Color Scheme: επιλέγουμε βάση του backround χρώματος του site μας. Αν το site μας είναι ανοιχτόχρωμο επιλέγουμε το “light” και αντίστοιχα αν είναι σκούρο επιλέγουμε το “dark”.
Show Faces: θέλουμε να φαίνονται οι φωτογραφίες αυτών που κάνουν like στη σελίδα; Τότε το τικάρουμε. Δεν θέλουμε; Το ξετικάρουμε. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν και πιάνει λίγο παραπάνω χώρο με τις φωτογραφίες το Like Box δείχνει πολύ καλύτερα με αυτές.
Border Color: αν θέλουμε βάζουμε περίγραμμα στο κουτάκι
Stream: να εμφανίζει τα καινούρια posts που γίνονται στην Page. Προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής. Δεν πιάνει πολύ χώρο;;;
Header: πάνω από το κουτάκι θα γράφει “Find us on Facebook. Να σημειωθεί ότι αυτό εμφανίζεται μόνο όταν είναι ενεργοποιημένη τουλάχιστον μια από τις δύο επιλογές, η show faces ή το Stream.
Όταν κάνουμε όλες τις ρυθμίσεις πατάμε το κουμπί “Get Code”
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί αντιγράφουμε τον κώδικα μέσα στο πλαίσιο “iframe” και μετά τον τοποθετούμε στη σελίδα μας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τελευταίο κομμάτι καλύτερα να ψάξετε στο Google ανάλογα με την πλατφόρμα που έχετε στήσει το site σας, αλλά και το σημείο που θέλετε να βάλετε το Like Box.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου