Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Smartphones και προστασία των καταναλωτών

Τα smartphones, αποτελούν την φυσική εξέλιξη των κλασικών συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Το smartphone είναι μια συσκευή τηλεπικοινωνίας, η οποία έχει επιπρόσθετα την δυνατότητα να πραγματοποιήσει κάποιες από τις λειτουργίες που εκτελούν οι προσωπικοί υπολογιστές, όπως την επεξεργασία κειμένων ή την λήψη και αποστολή emails., τις λειτουργίες μιας συσκευής εύρεσης θέσης και πλοήγησης (GPS) κ.λ.π. Τα smartphones συνιστούν σύζευξη των κλασσικών κινητών τηλεφώνων με τα Personal Digital Assistants (PDA). Τα PDA  ήταν ηλεκτρονικές φορητές ατζέντες, που μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον υπολογιστή για ανταλλαγή στοιχείων.


Η εταιρία Research in Motion (RIM) από το 2002 διαθέτει στην αγορά το BlackBerry, όνομα το οποίο για αρκετά χρόνια αποτελούσε τον ορισμό του "smartphone". Το εργονομικό πληκτρολόγιο και η δυνατότητα ανταλλαγής e-mails μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, κατέστησε το BlackBerry το κατεξοχήν μοντέλο κινητού το οποίο εξυπηρετεί όλα εκείνα τα άτομα που χρειάζεται να δουλεύουν εν κινήσει. Έκτοτε βέβαια πολλά άλλα μοντέλα smartphones έχουν κατακλύσει την αγορά.

Τα smartphones έχουν καταστεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της εργασίας μας και ως εκ τούτου η ενημέρωση και προστασία μας ως καταναλωτών κρίνεται άκρως απαραίτητη. Στα πλαίσια αυτά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - η Ανεξάρτητη Αρχή η οποία αποτελεί τον Εθνικό Ρυθμιστή που ελέγχει, ρυθμίζει και εποπτεύει μεταξύ άλλων την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων επικοινωνιών και διαδικτύου, εστιάζει στα εξής θέματα:

1) Προστασία καταναλωτών από ανεπιθύμητες χρεώσεις ή υπερχρεώσεις:

Τα smart phones έχουν σχεδιαστεί, ώστε να παρέχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Για το λόγο αυτό, η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι ενεργοποιημένη από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα , οπότε μόλις τοποθετήσετε την κάρτα SIM στο καινούριο σας smart phone και ανοίξετε τη συσκευή, για πρώτη φορά, είναι πολύ πιθανό να έχετε και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η χρήση του Διαδικτύου, μέσω smart phone, περιλαμβάνει χρεώσεις ανάλογα με το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει.
  • Η χρέωση, συνήθως, υπολογίζεται σύμφωνα με τον όγκο των δεδομένων που λαμβάνονται/αποστέλλονται.
  • Ο όγκος των δεδομένων εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι το είδος των εφαρμογών, η διάρκεια σύνδεσης κ.λ.π.
  • Σε προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, που δεν περιλαμβάνουν προπληρωμένο όγκο δεδομένων, συνήθως, οι χρεώσεις για τη χρήση του Διαδικτύου είναι σημαντικά υψηλότερες και αυτό το ενδεχόμενο υπερχρέωσης είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους καταναλωτές
  • Βέβαια ως χρήστης του smart phone έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τη συσκευή σας, ώστε να εμποδίσετε την αυτόματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, η ΕΕΤΤ συστήνει να:

  • Ενημερώνεστε για τα βασικά χαρακτηριστικά της συσκευής που επιλέγετε
  • Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του smart phone, ώστε να κατανοείτε τις ρυθμίσεις και ιδίως αυτές που αφορούν στη χρήση του Διαδικτύου
  • Ενημερώνεστε για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αποτρέψετε, την αυτόματη σύνδεση της συσκευής σας με το Διαδίκτυο - είτε επικοινωνώντας με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας ή διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή απευθυνόμενοι στον αντιπρόσωπο της εταιρίας που κατασκευάζει το κινητό.
  • Ενημερώνεστε αναλυτικά για τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, που αφορούν στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο χρέωσης, ώστε να επιλέγετε το κατάλληλο πρόγραμμα που σας εξυπηρετεί και συμφέρει.
  • Επιβεβαιώνετε εάν και πως η εφαρμογή, που σας ενδιαφέρει, χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο πριν προχωρήσετε σε χρήση της

2) Προστασία χρηστών & συσκευών από κακόβουλο λογισμικό Τα smart phones είναι πιθανόν να "μολυνθούν" από κακόβουλο λογισμικό (malware), ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους προσωπικούς υπολογιστές. Καθώς ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται, τόσο τα περιστατικά αυτά πληθαίνουν, και οφείλονται κυρίως σε:

  • Επιλογή συνδέσμων (links) που εμπεριέχονται σε μηνύματα (sms) ή απαντώνται, κατά την πλοήγηση των χρηστών, στο Διαδίκτυο.
  • Λήψη (download) "μολυσμένων" εφαρμογών από μη νόμιμες ή αξιόπιστες πηγές,

Το κακόβουλο λογισμικό σε smart phones συνεπάγεται κινδύνους, όπως είναι η:

  • υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
  • συνεχής αποστολή μηνυμάτων με συνέπεια τις αυξημένες χρεώσεις στο λογαριασμό

Για την καλύτερη προστασία και την ασφάλειά σας, η ΕΕΤΤ συστήνει να:

  • Μην παραλείπετε τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος της συσκευής τους, καθώς συχνά οι αναβαθμίσεις περιέχουν σημαντικές προσθήκες ασφαλείας για την αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού.
  • Λαμβάνετε (download) εφαρμογές μόνο από νόμιμες και αξιόπιστες πηγές
  • Είστε προσεκτικοί, κατά τη σύνδεση της συσκευής με ελεύθερα προσβάσιμα, ασύρματα τοπικά δίκτυα (free public WiFi hotspots).


 Χρύσα Τσιώτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου