Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η τέχνη των λουλουδιών

Αν έχετε πάθος με τα λουλούδια, μετατρέψτε το σε τέχνη, αποξηραίνοντας πέταλα για να φτιάξετε μοναδικές δημιουργίες.

Η συγκομιδή

Όλα τα άνθη μπορούν να πιεσθούν και να αποξηρανθούν, εκτός από τα σαρκώδη φυτά και τις ορχιδέες, που κρατάνε πολλή υγρασία. Την άνοιξη, οι νάρκισσοι, τα τριαντάφυλλα, οι κρίνοι, οι παπαρούνες και οι μαργαρίτες προσφέρουν μία απίστευτη παλέτα χρωμάτων, ενώ το καλοκαίρι ακολουθούν οι ντάλιες, οι κληματίδες και τα νυχτολούλουδα. Μεγάλα λουλούδια, όπως ηλιοτρόπια και κρίνα, είναι ιδανικά για patchwork και γεωμετρικά μοτίβα με μοντέρνο χαρακτήρα. Ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος. Είναι καλύτερο να συλλέγετε τα λουλούδια σας όταν ο καιρός είναι περισσότερο ξηρός, κατά προτίμηση νωρίς το απόγευμα, και να μην τα κρατάτε στα χέρια, αλλά να τα τοποθετείτε σε ένα καλάθι.

Η τεχνική

Τα βασικά σας εργαλεία είναι στυπόχαρτα και κυματιστά χαρτόνια (συσκευασίας), τα οποία απορροφούν την υγρασία των πετάλων και ταυτόχρονα επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα. Τα πέταλα και τα φύλλα μπαίνουν ανάμεσα στα χαρτιά, το σύνολο τοποθετείται μεταξύ δύο ξύλινων σανίδων και στη συνέχεια κάτω από μεγάλο βάρος (π.χ. βιβλία). Έτσι, τα χρώματα διατηρούνται περισσότερο και τα πέταλα προστατεύονται καλύτερα. Τα αφήνετε εκεί για 5-6 μέρες (με άλλη τεχνική απαιτούνται περίπου 15). Μόλις τα βγάλετε, είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε σε δεκάδες εφαρμογές.

Tips

  • Η ιαπωνική τεχνική αποξήρανσης λουλουδιών στην πρέσα ονομάζεται «Oshibana»
  • Μπορείτε να αποξηράνετε τα λουλούδια και μέσα σε μικρή μαντεμένια πρέσα, την οποία όμως θα βρείτε πιθανότατα μόνο σε κάποιο παλαιοπωλείο.

Deco ideas

Με αποξηραμένα πέταλα λουλουδιών, μπορείτε να φτιάξετε από κορνίζες και αμπαζούρ μέχρι κουρτίνες και τραπεζομάντιλα ή, πιο απλά, να διακοσμήσετε την επιφάνεια ενός τραπεζιού και να την καλύψετε με γυαλί.

Μία διαφορετική κουρτίνα

Υλικά

  • Πολύ λεπτό χαρτί τύπου tarlatane (τσιγαρόχαρτο σαν αυτό που χρησιμοποιείται για τα πατρόν) –εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε λεπτό ύφασμα, π.χ. γάζα
  • Συνθετικό ύφασμα (από πολυεστέρα) για να κολλήσετε τα πέταλα
  • Μπαγκέτες από μπαμπού (σε καταστήματα με είδη κηπουρικής)
  • Λευκή κόλλα (τύπου ατλακόλ)
  • Πεπιεσμένα και αποξηραμένα πέταλα
  • Κοπίδι
  • Πινέλο
  • Πιστολάκι για τα μαλλιά
  • Βαριά βιβλία ή άλλο επίπεδο αντικείμενο για βάρος
  • Κορδόνι
  1.  Κόψτε ένα ορθογώνιο κομμάτι από το λεπτό χαρτί στις διαστάσεις του παραθύρου. Φτιάξτε ένα στρίφωμα 3 εκ. και περάστε από μέσα το μπαμπού (επάνω κομμάτι της κουρτίνας), έτσι ώστε να προεξέχει αριστερά και δεξιά και να κρεμάσετε στο τέλος την κουρτίνα.
  2. Από το συνθετικό ύφασμα, κόψτε τετράγωνα, ίδιου μεγέθους μεταξύ τους. Αυτά θα τοποθετηθούν αργότερα πάνω στην κουρτίνα. Με κόλλα ελαφρώς αραιωμένη, κολλήστε ένα-ένα τα πέταλα στα τετράγωνα, αφήνοντάς τα να εξέχουν. Στεγνώστε τη σύνθεση με το πιστολάκι και κατόπιν τοποθετήστε τα τετράγωνα κάτω από βιβλία.
  3. Κόψτε το περίσσευμα των λουλουδιών γύρω από τα τετράγωνα με ένα κοπίδι για να έχετε άψογο τελείωμα.
  4. Περάστε με κόλλα στη συνέχεια τα τετράγωνα και τοποθετήστε τα πάνω στο χαρτί σε ίσες αποστάσεις. Με ένα κορδόνι, κρεμάστε την κουρτίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου