Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Πώς μπορώ να ειδοποιηθώ αν κάποιος συνδεθεί με το προφίλ μου;

Έστω ότι κάποιος άλλος καταφέρνει και βρίσκει τον κωδικό σου στο Facebook, είτε μαντεύοντας τον είτε βλέποντας τον κάπου γραμμένο κ.ο.κ. Η προφανής κίνηση είναι πως αυτός ο άλλος θα προσπαθήσει να συνδεθεί με το προφίλ σου και θα τα καταφέρει, χωρίς εσύ να καταλάβεις το παραμικρό αν αυτός είναι προσεχτικός και δεν αλλάξει κάτι στο προφίλ σου.

Το Facebook δίνει μία λύση στο θέμα αυτό, ενημερώνοντας το χρήστη μέσω email ή sms κάθε φορά που το προφίλ του συνδέεται από έναν άγνωστο υπολογιστή ή μία άγνωστη κινητή συσκευή. Θα καταλάβετε στη συνέχεια καλύτερα τον όρο «άγνωστος/η».


Το αποτέλεσμα είναι φυσικά η ειδοποίηση του χρήστη, έτσι ώστε αυτός στη συνέχεια να αλλάξει κωδικό πρόσβασης.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Facebook ασφάλεια

Οι ειδοποιήσεις σύνδεσης είναι μία επιλογή του Facebook η οποία σύμφωνα με τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Παρόλα αυτά, μπορείς να την ενεργοποιήσεις ως εξής:
  1. Κάνε σύνδεση στο Facebook και πήγαινε στις Ρυθμίσεις ασφάλειας.
  2. Στην επιλογή Ειδοποιήσεις σύνδεσης, κάντε κλικ στην Επεξεργασία και ύστερα ενεργοποιείστε την επιλογή email ή/και την επιλογή Ειδοποίηση μέσω SMS/Push (αν έχετε δώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου στο Facebook).
  3. Πατήστε Αποθήκευση αλλαγών.

Τι αλλάζει μετά την ενεργοποίηση της επιλογής;

Facebook ασφάλεια

Αφού ενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις σύνδεσης, κάθε φορά που θα συνδέεσαι για πρώτη φορά σε μία μη αναγνωρισμένη συσκευή, τότε το Facebook θα σου εμφανίζει το παραπάνω μήνυμα. Μπορείς να ονομάζεις τις συσκευές σου, όπως π.χ. Υπολογιστής σπιτιού ή Κινητό δικό μου κλπ, έτσι ώστε να τις αναγνωρίζεις. Καλό είναι να πατάς χωρίς αποθήκευση σε συσκευές οι οποίες δεν είναι γνωστές σε σένα (π.χ. στο ίντερνετ καφέ), μιας και το πιο λογικό είναι να μην ξανά συνδεθείς από αυτές τις συσκευές ξανά.
Το Facebook θα σου στέλνει απευθείας μήνυμα στο email ή/και στο κινητό σου (ανάλογα πού το όρισες) και θα σε ειδοποιεί για κάθε σου σύνδεση σε μία μη αναγνωρισμένη συσκευή. Αν συνδέεσαι από αναγνωρισμένη συσκευή, τότε δε θα λαμβάνεις ειδοποίηση, ούτε θα χρειάζεται να αναγνωρίσεις φυσικά τη συσκευή ξανά.
Facebook ασφάλεια
Το καλό της υπόθεσης είναι πως όταν κάποιος άλλος προσπαθήσει να μπει με το προφίλ σου από μία μη αναγνωρισμένη συσκευή, για παράδειγμα το δικό του υπολογιστή, τότε το Facebook θα σε ενημερώσει απευθείας για αυτό, είτε ο χρήστης αποθηκεύσει τη συσκευή είτε όχι. Με τον τρόπο αυτό θα καταλάβεις ότι κάποιος μπήκε με το προφίλ σου.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις αναγνωρισμένες συσκευές;

Facebook ασφάλεια

Μπορεί κατά λάθος να αποθήκευσες μία συσκευή που δεν ήθελες ή να θες να διαγράψεις μία αναγνωρισμένη συσκευή για τον οποιοδήποτε λόγο. Υπάρχει τρόπος να διαχειριστείς τις αναγνωρισμένες συσκευές και είναι ο εξής:
  1. Κάνε σύνδεση στο Facebook και πήγαινε στις Ρυθμίσεις ασφάλειας.
  2. Κάνε κλικ στην επιλογή Αναγνωρισμένες Συσκευές και θα δεις τη λίστα των συσκευών αυτών.
  3. Διέγραψε όποια/όποιες θες κάνοντας κλικ στην επιλογή Αφαιρέστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου