Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Πώς μπορώ να μάθω πόσοι και ποιοι βλέπουν το προφίλ μου;

Ένα ερώτημα το οποίο έχει απασχολήσει πάρα πολλούς χρήστες του Facebook και η αλήθεια είναι ότι σε καίει να μάθεις ποιος ενδιαφέρεται και κοιτάζει το προφίλ σου ή τις φωτογραφίες σου. Με απλά λόγια ποιος σε παρακολουθεί.

Κατά καιρούς ξετρυπώνουν νέες και νέες εφαρμογές οι οποίες υπόσχονται να σου δώσουν την πολυπόθητη απάντηση στο ερώτημα αυτό. Κι εσύ τις δοκιμάζεις σχεδόν όλες. 

Τι κάνεις δηλαδή; 


 Δίνεις πρόσβαση στην εφαρμογή να μπορεί να δει τα στοιχεία σου, ακόμη και να δημοσιεύει ό,τι εκείνη επιθυμεί αυτόματα με το λογαριασμό σου! Και τότε είναι που η εφαρμογή δημοσιεύει το μήνυμα εκείνο το οποίο ίσως γράφει «50 άτομα είδαν σήμερα το προφίλ σας». Χαρά που πήρες εσύ.
Βέβαια, υπάρχουν και σελίδες που υπόσχονται να σου πουν πόσα άτομα βλέπουν το προφίλ σου, αρκεί εσύ να κάνεις Like σε αυτές και ύστερα κοινοποίηση και δεν ξέρω εγώ και τι ακόμη.

Πολύ απλά, όσες σελίδες και εφαρμογές σου υπόσχονται να σου δώσουν απάντηση στο ερώτημα «Πώς μπορώ να μάθω πόσοι και ποιοι βλέπουν το προφίλ μου;», λένε όλες ψέμματα και το μόνο που θέλουν είναι πολύ απλά να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας και στα προσωπικά δεδομένα σας, με αποτέλεσμα να δημοσιεύουν ίσως μολυσμένους συνδέσμους, ή αν είναι σελίδες να μαζεύουν κόσμο και να χρησιμοποιούνται ύστερα για διαφημιστικούς λόγους.
Πώς μπορώ να μάθω πόσοι και ποιοι βλέπουν το προφίλ μου;
Άλλωστε το Facebook το έχει πει ξεκάθαρα:
Μπορώ να μάθω ποιος βλέπει το προφίλ μου (Χρονολόγιο) ή πόσο συχνά το βλέπουν;
Όχι, το Facebook δεν παρέχει μια λειτουργία που να σας επιτρέπει να παρακολουθείτε ποιος βλέπει το προφίλ σας (Χρονολόγιο) ή μέρος αυτού, όπως οι φωτογραφίες σας. Αυτή η λειτουργία δεν παρέχεται επίσης από εφαρμογές τρίτων. Οι εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι σας δίνουν αυτή τη δυνατότητα θα αφαιρεθούν από το Facebook για λόγους παραβίασης της πολιτικής. Μπορείτε να αναφέρετε εφαρμογές που δεν είναι αξιόπιστες.
Όταν βλέπω το προφίλ ή το Χρονολόγιο κάποιου, αυτός το μαθαίνει;
Όχι, προς το παρόν, το Facebook δεν προσφέρει καμία εφαρμογή για να παρακολουθείτε τις προβολές του προφίλ (ή του Χρονολογίου σας) ή τα στατιστικά στοιχεία των προβολών που αφορούν συγκεκριμένο προσωπικό περιεχόμενο. Ωστόσο, κάποιοι εξωτερικοί προγραμματιστές μπορεί να προσφέρουν εφαρμογές με μερικές από αυτές τις δυνατότητες. Να θυμάστε ορισμένα πράγματα γι” αυτές τις εφαρμογές:
  • Οι εφαρμογές ΔΕΝ παρακολουθούν τις επισκέψεις προφίλ (ή Χρονολογίου) για όσους απλώς πηγαίνουν στο προφίλ ή στο Χρονολόγιο κάποιου. Κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο στο Facebook.
  • Προκειμένου να σας παρακολουθεί μια εφαρμογή, πρέπει να συμφωνήσετε συγκεκριμένα ότι η εφαρμογή θα μπορεί να παρακολουθεί τις ενέργειές σας.
  • Είναι καθαρά δική σας επιλογή το αν θα προσθέσετε μια εφαρμογή με αυτή τη δυνατότητα. Αν δεν θέλετε, μην προσθέσετε την εφαρμογή στο λογαριασμό σας.
Ίσως να έχετε ξαφνιαστεί αυτή τη στιγμή και ένας μύθος να έχει καταρριφθεί για εσάς. Άλλοι ίσως να το ξέρατε ήδη, δεν είναι κάτι καινούριο άλλωστε. Θα σας συνιστούσα να αφαιρέσετε όλες αυτές τις εφαρμογές που σας υποσχέθηκαν κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει. Πώς θα το κάνετε; Η διαδικασία είναι η εξής:
  • Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις εφαρμογών και πατήστε το X δίπλα από κάθε εφαρμογή για να την αφαιρέσετε. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ και στην επιλογή «Διαγραφή όλων των δραστηριοτήτων της εφαρμογής» πριν την επιλογή «Αφαιρέστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου