Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Twitter για αρχάριους: Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται ένα hashtag;

Το Twitter λειτουργεί με βάση τους δικούς του κανόνες και το hashtag αποτελεί έναν από αυτούς. Η λέξη hashtag προέρχεται από τις λέξεις hash (το σύμβολο #) και tag (μία ετικέτα). Πρόκειται δηλαδή για μία λέξη ή φράση, η οποία ξεκινάει με τη δίεση (#).
Για παράδειγμα, το #twitter αποτελεί ένα hashtag.

Πώς χρησιμοποιείται ένα hashtag;

Ένα hashtag αποτελεί έναν ενεργό σύνδεσμο στο Twitter, ο οποίος σύνδεσμος οδηγεί σε μία νέα σελίδα με όλα τα tweets γύρω από τη συγκεκριμένη λέξη ή φράση. Οι χρήστες του Twitter χρησιμοποιούν τα hashtags κάποιες φορές για να προσδιορίσουν το θέμα ενός tweet, άλλες φορές για να ξεχωρίσουν tweets τα οποία αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο event κ.ο.κ. Ο κάθε χρήστης χρησιμοποιεί το hashtag όπως εκείνος επιθυμεί.
Για παράδειγμα, αν κάνετε κλικ στο hashtag #Twitter ενός tweet, θα μεταφερθείτε σε μία νέα σελίδα στην οποία θα δείτε όλα τα tweets τα οποία περιέχουν το συγκεκριμένο hashtag.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση του Twitter για να ψάξετε αν ένα hashtag από το μυαλό σας έχει χρησιμοποιηθεί μέσα σε tweets.

Ποια είναι η σωστή σύνταξη ενός hashtag;

Ένα hashtag αποτελείται από λέξεις ή φράσεις γραμμένες με λατινικούς χαρακτήρες και όχι με ελληνικούς. Επομένως, η χρήση των Greeklish είναι συνηθισμένη στο Twitter, όσον αφορά τα hashtags τουλάχιστον.
Αν πρόκειται για hashtag με μία λέξη, για παράδειγμα τη λέξη Facebook, τότε το πληκτρολογείτε ως εξής: #Facebook. Αν όμως θέλετε να χρησιμοποιήσετε αντί για λέξη μία φράση, τότε υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη φράση Olympic Games. Το αντίστοιχο hashtag μπορεί να γραφεί ως #OlympicGames (χωρίς κενά) ή #Olympic_Games (με χρήση κάτω παύλας). Τα δύο προηγούμενα hashtags δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Στο hashtag δε χρησιμοποιούνται κενά και επίσης δεν παίζουν ρόλο τα κεφαλαία γράμματα. Τέλος, ένα hashtag μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε θέση μέσα σε ένα tweet.

Ποιο είναι ένα συνηθισμένο hashtag;

Για να καταλάβετε λίγο καλύτερα τη χρήση του hashtag, θα σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ενός συνηθισμένου hashtag. Το #ff (ή #FF, το ίδιο είναι) προέρχεται από τη φράση Follow Friday και χρησιμοποιείται κάθε Παρασκευή. Ένα tweet με το hashtag #ff περιέχει μία αναφορά ενός ή περισσοτέρων χρηστών του Twitter, οι οποίοι προτείνονται για Follow και συνήθως αναφέρονται και οι λόγοι που προτείνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου