Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Προβλήματα με νύχια και μαλλιά; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Όπως ακριβώς το δέρμα, έτσι και τα μαλλιά και τα νύχια επηρεάζονται από τα τρόφιμα που επιλέγετε. Μπορεί να γίνονται εύθραυστα και ξηρά, τα μαλλιά μπορεί να αραιώσουν ή να πέσουν χωρίς την πρόσληψη των σωστών θρεπτικών ουσιών.


«Και τα δύο αποτελούν ένα βαρόμετρο για το πόσο καλά (ή πόσο άσχημα) ταΐζετε το σώμα σας», επισημαίνει η δερματολόγος Jessica Wu, MD, συγγραφέας του βιβλίου "Feed Your Face", «καθώς και για τη συνολική σας υγεία».
Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται από την ίδια πρωτεΐνη, που ονομάζεται κερατίνη, οπότε είναι λογικό παρόμοιες διατροφικές επιλογές να επηρεάζουν και τα δύο. Φυσικά, παίζουν ρόλο πολλές άλλες επιλογές, όπως το κάπνισμα, αφού μειώνει την κυκλοφορία και μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βιοτίνης στο αίμα. Η βιοτίνη, που προστίθενται συχνά σε προϊόντα μαλλιών και νυχιών, φαίνεται να τα ενισχύει.

Έχουν πραγματοποιηθεί λιγότερες έρευνες για την τεκμηρίωση της επίδρασης των διαφόρων τροφών στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών από ό,τι για την επισήμανση του ρόλου της διατροφής στην υγεία του δέρματος.
Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά τρόφιμα αλλά και διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε αν σας ανησυχούν τα εύθραυστα νύχια ή η αραίωση των μαλλιών.

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο - Ένας από τους κύριους ενόχους για την αραίωση των μαλλιών είναι τα πάρα πολλά ψάρια, καθώς μερικά απ’ αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των μαλλιών. Ενώ η πραγματική δηλητηρίαση από υδράργυρο είναι σπάνια, ο ξιφίας και το σκουμπρί έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως και ορισμένες ποικιλίες του τόνου. Οι κονσέρβες τόνου και σολωμού είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο, σύμφωνα με τον FDA.
Ζάχαρη - Ακριβώς όπως η ζάχαρη κάνει κακό στο δέρμα με διάφορους τρόπους, τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης κάνουν κακό στα μαλλιά και στα νύχια. Η κατανάλωση γλυκών προκαλεί αύξηση του σακχάρου. Καθώς το σώμα εκκρίνει ινσουλίνη ανταποκρινόμενο στην άνοδο του σακχάρου στο αίμα, αυξάνονται επίσης και τα επίπεδα των ανδρογόνων, μια ανδρική ορμόνη που μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του θύλακα της τρίχας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη - Τα τρόφιμα που διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη αποτελούν παρόμοιο κίνδυνο για τα μαλλιά και τα νύχια. Το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα κέικ προκαλούν παρόμοια αντίδραση στο σώμα, που μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών. Η έρευνα έχει δείξει ότι μια υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ανδρογόνων, ενώ μια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί τα μειώσει.
Υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α - Σε πολύ υψηλές δόσεις, η βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Μια τυπική πολυβιταμίνη δεν περιέχει συνήθως επικίνδυνη ποσότητα, αλλά ένα μεμονωμένο συμπλήρωμα βιταμίνης Α μπορεί να περιέχει.
Μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης - Επειδή τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται από πρωτεΐνες, οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν αρκετές μέσω της διατροφής τους μπορεί να εμφανίσουν εύθραυστα νύχια ή τριχόπτωση. Συνήθως, αυτό συμβαίνει μόνο σε άτομα με σοβαρούς διατροφικούς περιορισμούς ή διατροφικές διαταραχές.
Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η πρωτεΐνη δεν είναι αναγκαίο να προέρχεται από κρέας - τα φασόλια, το τόφου, το σπανάκι, οι φακές και πολλά άλλα φυτικά προϊόντα είναι ευεργετικά. Τρόφιμα με ένα συγκεκριμένο αμινοξύ που δημιουργεί κερατίνη, το οποίο ονομάζεται κυστίνη, μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως το χοιρινό, το μπρόκολο, το φύτρο σιταριού και οι κόκκινες πιπεριές.
Μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και ψευδάργυρου - Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι μικρές άσπρες κηλίδες στα νύχια μπορεί να υποδεικνύει έλλειψη ασβεστίου. Αυτές οι κηλίδες όμως μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η διατροφή σας είναι ελλιπής σε ψευδάργυρο. Τόσο ο ψευδάργυρος όσο και ο σίδηρος - που βρίσκονται σε κόκκινα κρέατα και κάποια θαλασσινά - είναι απαραίτητα για το σχηματισμό της κερατίνης, οπότε η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μαλλιά και τα νύχια. Φυτική πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου είναι μερικά είδη φασολιών.



Πηγή:Huffingtonpost

1 σχόλιο:

  1. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο (μόλυνση του περιβάλλοντος, κακή διατροφή, καθιστική ζωή, στρες κλπ) είναι η αιτία πολλών προβλημάτων υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους. Επειδή είναι δύσκολο να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής μας, οι πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι επιλέγουν άσκηση, πιο υγιεινή διατροφή και συμπληρώματα διατροφής. Ενα από τα πιο αποτελεσματικά είναι το μανιτάρι γανόδερμα που αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό, εξισσοροπει τα κύτταρα, τους ιστούς, τα όργανα και τις λειτουργίες όλου του οργανισμού. Μελέτες αποδεικνύουν την ηπατοπροστατευτική και αντιβακτηριακή λειτουργία του. Έχει σημαντικά αποτελέσματα στο αίμα σε σχέση με την πίεση, τα σάκχαρα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Μπορείτε να το βρείτε εδώ: www.vallianatos.dxneurope.eu

    ΑπάντησηΔιαγραφή