Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Οι πολλοί φίλοι στο Facebook κάνουν κακό στην υγεία!

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης, όσο περισσότερους διαδικτυακούς φίλους έχει κανείς, τόσο πιθανότερο είναι να βιώνει στρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πολλοί φίλοι σε σελίδες όπως το Facebook, μπορεί να αυξήσουν το άγχος των χρηστών διότι η πιθανότητα παρεξήγησης είναι μεγαλύτερη.


Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 300 χρήστες σελίδων κοινωνικής δικτύωσης με μέση ηλικία τα 21 έτη. Δε δημιουργεί έκπληξη λοιπόν, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τη γνώμη, την αντίληψη και την κριτική του διαδικτυακού κοινωνικού περίγυρου. Το άγχος μπορεί να προκύψει κάθε φορά που το άτομο έχει μια συμπεριφορά που θα μπορούσε να αποδοκιμαστεί από το κοινωνικό του δίκτυο.

Το παραπάνω φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο έκδηλο με την αύξηση των ατόμων που χρησιμοποιούν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ στην αρχή οι χρήστες ήταν κυρίως φοιτητές, πλέον το δημογραφικό προφίλ του μέσου χρήστη έχει διευρυνθεί. Το Facebook για παράδειγμα έχει κατώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής τα 13 έτη, ενώ τον Αύγουστο καταγράφηκε η πιο ηλικιωμένη χρήστρια, 101 ετών.

Ένας μέσος χρήστης λοιπόν μπορεί να είναι οπουδήποτε μέσα σε αυτό το φάσμα.Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει τη σχέση του αριθμού των διαδικτυακών φίλων με το ναρκισσισμό, καθώς και την τάση των νέων ανθρώπων να προτιμούν τις διαδικτυακές κοινωνικές επαφές, εις βάρος πολλές φορές της σεξουαλικής τους ζωής.

Φαίνεται ότι οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν μέρος της νέας τάξης πραγμάτων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη διεξαγωγή μελετών που θα διαφωτίσουν την εξέλιξη της ανθρώπινης επικοινωνίας και σεξουαλικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου